1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Juoksukengät vedetään jalkaan yhä useammin myös vapaa-ajalla – tyylimoka vai terveysvaikutteinen trendi?

Juoksukengät ovat nykyään suosittuja vapaa-ajan jalkineita, mutta urheilullisten kenkien yhdistäminen arkityyliin jakaa mielipiteet. Onko lenkkareista korkokenkien korvaajaksi?

Kuva: Pekka Loukkola / Yle

Juoksukenkiä ei liitetä enää vain urheilemiseen. Mukavat juoksukengät voivat olla myös tyylikkäät vapaa-ajan kengät. Stylisti Riikka Saaren mielestä helppo ja hauska juoksukenkätrendi on kuin luotu mukavuudenhaluisille suomalaisille. Värikkäät juoksukengät sopivat moneen tyyliin, ja kenkiä kannattaa korostaa pukeutumisessa.

Juhlapukeutumiseen ei kannata yhdistää juoksukenkiä stylisti Riikka Saaren mielestä ainakaan vanhemmalla iällä:

– Nuorille sopii tyylillä leikittely, mutta vanhemmalla iällä en yhdistäisi juoksulenkkareita esimerkiksi mustaan pukuun.

Terveysvaikutteista muotia

Muoti ohjaa vahvasti asiakkaiden valintoja, kun etsitään sopivia vapaa-ajan kenkiä, kertoo Oulun Intersport Rintamäen jalkineosaston vastaava Jouni Koivupalo:

– Tämänhetkisen muodin mukaisesti vapaa-ajan jalkineiksi hankitaan usein terveysvaikutteiset juoksukengät, mikä on jalalle hyvä vaihtoehto.

Koivupalo enteilee, että seuraavaksi muotiin tulevat retrohenkiset juoksukengät.

– Osa perinteisistä vapaa-ajan kenkämalleista on säilyttänyt suosionsa vuodesta toiseen, mutta retron voimakasta tulemista odotetaan vielä. Useat tällä hetkellä markkinoilla olevat vapaa-ajan jalkineet ovat itse asiassa kenkävalmistajien juoksukenkämalleja vuosien takaa, kertoo Jouni Koivupalo.

Maija Kopola