Kerry lupasi Irakille "voimakasta ja pitkäkestoista" tukea

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tapasi Irakin pääministerin Nuri al-Malikin Bagdadissa. ISIS:n johtamat islamistit ottivat maanantaina haltuunsa toisen Irakin ja Syyrian raja-aseman.

Ulkomaat
John Kerry.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry vieraili Bagdadissa 23. kesäkuuta.Thaier Al-Sudani / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ilmoitti maanantaina, että Yhdysvallat aikoo antaa Irakille merkittävää tukea taistelussa islamistikapinallisia vastaan.

– Tuki on voimakasta ja pitkäkestoista, ja jos Irakin johtajat ottavat askeleet, joita tarvitaan maan yhdistämiseksi, siitä tulee tehokasta, Kerry sanoi tiedotustilaisuudessa uutistoimistojen mukaan.

Kerry tapasi maanantaina Irakin pääministerin Nuri al-Malikin sekä muita irakilaisjohtajia Bagdadissa. Kerryn mukaan al-Maliki lupasi, että Irakille muodostetaan uusi hallitus viimeistään 1. heinäkuuta.

Aiemmin Kerry on kehottanut al-Malikia jakamaan valtaa sunni- ja kurdivähemmistöille, jotka muodostavat yhteensä noin 40 prosenttia Irakin väestöstä. Tällä hetkellä Irakin hallinto on shiiamuslimien hallussa.

Kerryn ja al-Malikin puolitoistatuntinen keskustelu järjestettiin suljettujen ovien takana. Uutistoimisto AP:n mukaan Kerry poistui tapaamisesta hyväntuulisen näköisenä ja sanoi mennessään "Se meni hyvin".

Islamistit valtasivat raja-aseman

Maanantaina Irakin viranomaiset ilmoittivat ääri-islamilaisen ISIS-ryhmän johtamien sunnitaistelijoiden ottaneen haltuunsa toisen Irakin ja Syyrian välisen raja-aseman.

Al-Waleedin raja-aseman valtaus merkitsee sitä, että Irakin hallitus on menettänyt kaikkien Syyrian vastaisten raja-asemiensa hallinnan. Islamistit valtasivat Al-Qaimin rajanylityspaikan jo aiemmin, ja kolmas virallinen raja-asema Rabia on kurdien hallussa.

Kesäkuun kuluessa ääri-islamilaisen ISIS-ryhmän johtamat sunnitaistelijat ovat ottaneet haltuunsa suuria alueita Irakissa. Paikoin Irakin armeijan sotilaat ovat paenneet valtaajien edeltä.

Lähteet: AP, Reuters