Asiantuntija kokoomuksen ministerikierrosta: Stubb halusi uusia puolueen kasvoja

Poliittisen historian dosentti Ville Pernaa sanoo Yle TV1:n Päivän kasvo -ohjelmassa, ettei ministeriksi nouseminen eduskunnan ulkopuolelta ole tavanomaista.

politiikka
Ville Pernaa.
Ylen vaaliasiantuntija Ville Pernaa pitää Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirien muutoksia vähäisinä.Yle

Poliittisen historian dosentti Ville Pernaa pitää kokoomuksen ministerikiertoa yllättävänä. Hän sanoo Yle TV1:n Päivän kasvo –ohjelmassa, että muutoksia tuli enemmän kuin olisi ollut oletettavaa.

– Kyllä tällaiset sisäiset salkkujen vaihdot, niihin sisältyy aina jotakin tavallisuudesta poikkeavaa. Samoin siihen, jos tulee ministeri eduskunnan ulkopuolelta niin se ei ole nykyään mitenkään tavallista, Pernaa sanoo.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Rädystä tulee sosiaali- ja terveysministeri, kun Paula Risikko siirtyy liikenne- ja kuntaministeriksi. Eduskuntaryhmän puheenjohtajasta Petteri Orposta tulee maa- ja metsätalousministeri. Lenita Toivakka nousee eurooppa- ja ulkomaankauppaministeriksi.

Pernaa arvelee, että kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb halusi laajalla vaihdoksella uusia puolueen kasvoja.

– Tämä ja edellinen hallitus aika pitkälti nojasi Jyrki Kataisen hallituspolitiikan "dream teamiin", johon kuuluivat Kataisen lisäksi Henna Virkkunen, Alexander Stubb itse, Jyri Häkämies, Paula Risikko ja Jan Vapaavuori. Jyrki Kataisen kokoomuksen kultaisen sukupolven kasvojenkohotus tehtiin tällä kertaa, hän sanoo.