1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Etelä-Afrikan platinakaivosten ennätyslakko on päättymässä

Ammattiliittojohtaja Joseph Mathunjwa ilmoitti, että sopimus palkankorotuksista allekirjoitetaan tiistaina ja kaivosmiehet palaavat töihin keskiviikkona. Lakko oli Etelä-Afrikan kaikkien aikojen pisin.

Ulkomaat
Lakossa olevia kaivosmiehiä.
Lakossa olevat kaivosmiehet odottelemassa uutisia neuvotteluista 12. kesäkuuta Marikanassa.Mujahid Safodien / AFP / Lehtikuva

Etelä-Afrikan platinakaivosten viisi kuukautta kestänyt lakko päättyy, ammattiliitto AMCU:n johtaja Joseph Mathunjwa sanoi maanantaina uutistoimistojen mukaan.

– Lakko on virallisesti ohi, hän ilmoitti tuhansille juhliville kaivosmiehille, jotka olivat kerääntyneet kuulemaan AMCU:n johtajia Rustenbergin jalkapallostadionille.

Noin 70 000 AMCU-liittoon kuuluvaa kaivosmiestä meni lakkoon 23. tammikuuta. Liitto vaati peruspalkkojen nostamista yli kaksinkertaisiksi noin 870 euroon (12 500 Etelä-Afrikan randiin), mutta lopulta se tyytyi työnantajien tarjoukseen, joka nostaa palkkoja noin 20 prosenttia kuussa eli noin 70 euroa (1 000 randia).

Mathunjwan mukaan liitto allekirjoittaa sopimuksen työnantajien kanssa tiistaina ja kaivosmiehet palaavat töihin keskiviikkona. Platinakaivosten lakko oli Etelä-Afrikan kaikkien aikojen pisin, ja se veti maan taloutta alamaihin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Etelä-Afrikassa on noin 80 prosenttia maailman tunnetuista platinavaroista. Jalometallia tarvitaan esimerkiksi autojen katalysaattoreiden valmistukseen, mutta tähän mennessä varastot ovat riittäneet vastaamaan markkinoiden kysyntään.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi