Kokapensaiden viljely väheni Boliviassa jo kolmatta vuotta peräkkäin

Piristävän kokalehden pureskelu on laillista Boliviassa. Maan hallitus kuitenkin aktiivisesti torjuu kokan ylituotantoa ja huumeiden salakuljetusta.

Ulkomaat
Bolivian presidentti Evo Morales vihkimässä kokapensaan lehtiä raaka-aineena käyttävää tehdasta La Pazassa maaliskuussa 2013.
EPA

YK:n tutkimuksen mukaan kokapensaiden viljely väheni Boliviassa noin yhdeksän prosenttia vuonna 2013. Viime vuonna kokaa viljeltiin Boliviassa vähiten sitten vuoden 2002.

Viime vuonna kokapensaiden yhteenlaskettu viljelyala Boliviassa oli noin 23 000 hehtaaria, kun vuonna 2012 kokaa viljeltiin vielä noin 25 300 hehtaarin alueella.

YK:n huumeiden ja rikollisuuden vastaisen viraston UNODC:n Bolivian edustajan Antonino De Leon mukaan tämä väheneminen vahvistaa kolme vuotta jatkuneen laskevan trendin. Sen aikana kokan viljely on vähentynyt Boliviassa yhteensä hieman yli neljänneksellä.

Hallitus torjuu ylituotantoa

YK:n mukaan viljelyalan pieneneminen on Bolivian hallituksen ansiota. Hallitus on pyrkinyt aktiivisesti torjumaan kokan ylituotantoa ja huumeiden salakuljetusta. YK arvioi, että jatkossa kokapensaiden viljelyala tulee pienenemään edelleen Boliviassa.

YK arvioi, että tällä menolla Bolivia tulee leikkaamaan kokan viljelyalan 20 000 hehtaariin vuoteen 2015 mennessä.

Koka on perinteinen lääkekasvi Andien vuoriston alkuperäiskansojen parissa. He nauttivat kokan lehtiä muun muassa pureskelemalla ja teen seassa saadakseen energiaa ja torjuakseen vuoristotaudin oireita.

Bolivian presidentti Evo Morales on entinen kokan viljelijä. Hän on pitkään puolustanut kokan käyttöä "esi-isien rituaalina". Morales ilmoitti olevansa tyytyväinen YK:n tutkimuksen tuloksiin.

Boliviassa saa pureskella kokalehtiä

YK kielsi huumesopimuksessaan kokalehden vuonna 1961 yhdessä kokaiinin, heroiinin, oopiumin ja morfiinin kanssa. Bolivia vetäytyi huumesopimuksesta vuonna 2012, koska se vastusti kokalehtien kieltoa.

Myöhemmin YK myönsi Bolivialle erivapauden, joka sallii kokalehtien käytön Boliviassa. Sen jälkeen Bolivia allekirjoitti huumesopimuksen uudelleen.

Kokapensaan lehdistä valmistetaan kokaiinia. Bolivia on maailman kolmanneksi suurin kokaiinin tuottaja Perun ja Kolumbian jälkeen.

Lähteet: AFP, Reuters