1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Salaperäinen "Taikasaari" ilmestyi ja katosi Saturnuksen kuussa Titanissa

Cassini-avaruusluotaimen kuvaama mysteerikohde sijaitsi Ligeia Maressa, joka on yksi Titanin pohjoisnavalla sijaitsevista metaani- ja etaanijärvistä.

tiede
Ligeia Mare
Cassini-avaruusluotaimen huhtikuussa 2013 ottama kuva Ligeia Maresta, johon on lisätty heinäkuussa 2013 kuvattu salaperäinen ”taikasaari” punaisen ympyrän rengastamana.NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell

Tähtitieteilijät ovat havainneet Saturnuksen kuun Titanin toiseksi suurimmassa järvessä kirkkaan väliaikaisen geologisen kohteen.

NASAn ja ESAn yhteinen Cassini-avaruusluotain kuvasi kohteen ohilentonsa aikana 10. heinäkuuta 2013. Seuraavalla ohilennolla 26. heinäkuuta kohde oli kadonnut.

Mysteerikohde sijaitsi Ligeia Maressa, joka on yksi Titanin pohjoisnavalla sijaitsevista metaani- ja etaanijärvistä. Tutkijat ovat antaneet kohteelle nimen "Magic Island" eli Taikasaari.

Tähtitieteilijät kertovat löydöstään Nature Geoscience (siirryt toiseen palveluun) -julkaisussa. Tutkijat päättelevät mysteerikohteen ilmestymisen ja katoamisen johtuvan mahdollisesti meren pinnan aaltoilusta, pinnalla kelluvista kiinteistä kohteista tai meren pohjasta nousevista kuplista.

– Taikasaari on puhekielinen ilmaus, jota käytämme ryhmän sisällä. Emme oikeasti usko, että kyseessä on saari, New Yorkissa sijaitsevan Cornellin yliopiston tutkija Jason Hofgartner kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Hänen mukaansa kohde ilmestyi ja katosi liian nopeasti ollakseen vulkaaninen saari. Yksi selitysvaihtoehto on, että kyseessä olisi jäävuori.

Hofgartenin mukaan jäävuori ei kuitenkaan olisi muodostunut vesijäästä, koska se on suhteellisen tiivistä ja uppoaisi hiilivetymereen. Titanin mahdolliset jäävuoret koostuisivat metaanin ja etaanin jäätyneestä sekoituksesta.

Saturnuksen suurimmalla kuulla Titanilla on paksu typestä ja metaanista koostuva ilmakehä. Tuuli ja sade muokkaavat Titanin pintaa ja muodostavat sinne nestemäisestä metaanista ja etaanista jokia sekä järviä.

Maapallolla metaani ja etaani esiintyvät kaasuina, mutta Titanin hyytävässä -180 asteen lämpötilassa ne esiintyvät nestemuodossa.

Lue seuraavaksi