1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Tutkimus: Hyönteismyrkyistä haittaa myös linnuille

Tutkimuksessa ei selvitetty, onko neonikotinoideista haittaa myös nisäkkäille, mutta tutkijat pitävät sitä todennäköisenä.

tiede
Mehiläinen.
Ville Myllynen / Lehtikuva

Mehiläisten joukkokadon syyksi epäillyt neonikotinoidi-hyönteismyrkyt uhkaavat myös perhosia, matoja, kaloja ja lintuja, kertoo tuore tutkimus.

Kansainvälinen 29-henkinen tutkijaryhmä analysoi tietoja kahden vuosikymmenen ajalta ja huomasi neonikotinoidi- ja fiproniili-torjunta-aineiden selvästi vahingoittavan lukuisia eri eläinlajeja. Tutkimusryhmään kuuluvan Ranskan kansallisen tutkimuskeskuksen jäsenen Jean-Marc Bonmatinin mukaan näyttö aineiden haitallisuudesta on niin painavaa, että niiden käyttöä pitäisi rajoittaa entisestään.

– Kyseessä on uhka sekä luonnolle että viljellyn maan tuottavuudelle.

Tutkimusryhmän mukaan neonikotidoidit ja fiproniili eivät turvaa viljelyn tuottavuutta, vaan päin vastoin heikentävät sitä tappamalla eläimiä, jotka pölyttävät kasveja ja käyttävät ravintonaan tuholaisia. Aiemmin aineita on epäilty mehiläisten joukkokuolemien syyksi, mutta nyt julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että myrkyt vahingoittavat monia muitakin eläimiä, jotka joutuvat niiden kanssa kosketuksiin. Eniten niiden käytöstä kärsivät kastemadot, joiden rooli maaperän rikastuttajina on ekosysteemin kannalta tärkeä.

Hyönteismyrkyt imeytyvät maaperästä myös vesistöihin ja vahingoittavat muun muassa kala- ja sammakkokantoja. Neonikotinoidien hajoaminen maaperässä saattaa kestää useita vuosia, ja hajoamisen tuloksena syntyvät kemikaalit saattavat olla jopa vaarallisempia kuin alkuperäinen yhdiste.

Viime vuonna havaittiin, että neonikotinoidit vaikuttavat mehiläisten muistiin ja suuntavaistoon. EU on sen jälkeen kieltänyt tilapäisesti jotkut ryhmään kuuluvat torjunta-aineet.

Tutkimus julkaistaan lehdessä Environment Science and Pollution Research.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi