Aikalisä Forssan makasiinin suojelukiistaan

Kaupunginhallitus odottaa yhdyskuntalautakunnan arviota makasiinista. Museoviraston mielestä rakennuksen suojeluratkaisu on perusteltu ja tarpeellinen.

Forssa

Museovirasto ei näe tarvetta muuttaa Forssan vanhan puuvillamakasiinin suojelupäätöstä. Punatiilinen makasiini on noussut alkukesästä rakennussuojelu kiistan aiheeksi Forssassa. Makasiinirannan alueen maanomistaja ja rakennuttaja Rakennusliike Laaksokunnas Oy ovat pyytäneet makasiinin suojelumerkinnän poistamista asemakaavasta.

Runsas viikko sitten forssalainen Pro makasiini liike jätti kaupungin johdolle vajaan kolmensadan nimen adressin rakennuksen suojelun puolesta. Museovirastonkin mukaan makasiinin suojelu on perusteltua. Näin intendentti Anu Laurila Museovirastosta:

– Se on osa tätä Forssan teollisuusyhdyskunnan historiaa, ja siksi se on suojeltu kohtuullisen tuoreessa kaavassa. Alun perin alueella oli kaksi näitä makasiineja, ja kaavan valmistelussa todettiin, että edes toinen niistä pitää saada säilymään. Siksi toinen sai suojelumerkinnän ja toinen annettiin purkaa. Meille ei ole ainakaan kerrottu mitään olennaista, mikä muuttaisi rakennuksen suojeluarvoja. Omistaja haluaisi purkaa sen ja rakentaa tilalle samanlaisia asuntoja mitä on jo tehty. Se että rakennukselle ei ole keksitty käyttöä, ei ole mikään syy purkaa sitä, jos se muuten on kunnossa ja sillä on rakennushistoriallista arvoa.

Forssan kaupunginhallitus jätti rakennusliikkeen pyynnön pöydälle ja lähetti asian lausunnolle ympäristölupa- ja yhdyskuntalautakuntiin