Ammattiliitot erouhkailuista ja syntisyytöksistä: Tällaisten kommenttien takia Pride-yhteistyötä tarvitaan

SAK, STTK ja Akava kertovat, että yhteistyö Pride-teemaviikon kanssa on herättänyt enimmäkseen myönteistä ja innostunutta palautetta. Liittojen mukaan kielteinen palaute paljastaa, että syrjinnän poistamiseksi on vielä paljon työtä tehtävänä.

Kotimaa
SAK:n kyltti talon seinässä Helsingin Hakaniemessä.
Yle

Ay-keskusjärjestöt pitävät jäsentensä sosiaalisessa mediassa esittämiä erouhkauksia ja kritiikkiä osoituksena siitä, että Suomessa todella tarvitaan syrjintää vastustavaa kampanjointia.

Keskusjärjestöjen SAK:n, STTK:n ja Akavan tuki eilen alkaneelle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-teemaviikolle on herättänyt joissain jäsenissä tunnepitoista vastustusta ja erouhkailuja, joita he ovat esittäneet muun muassa sosiaalisessa mediassa.

"Asenteet eivät ole riittävän sallivia"

Akavan asiantuntijan Miika Sahamiehen mukaan erouhkauksista näkee, etteivät asenteet työelämässä tai yhteiskunnassa ole riittävän sallivia. Akava aloitti Pride-yhteistyön ensisijaisesti siksi, että syrjintälainsäädäntöä ollaan uudistamassa, ja jatkossa laki tuomitsee entistä vahvemmin kaiken syrjinnän työelämässä.

Akavalle on lähetetty muutamia negatiivisia palautteita, mutta tiedossa ei ole yhtään Pride-yhteistyöhön liittyvää jäseneroa.

– Suurin osa Pride-yhteistyötä koskevasta palautteesta on ollut myönteistä. Ihmiset ovat aidosti innoissaan siitä, että Akava on ottanut entistä voimakkaamman aseman työelämän syrjinnän poistamiseksi, Sahamies sanoo.

Erään Facebook-keskustelijan mukaan liitot käyttävät jäsenten varoja "synnin levittämiseen". Miika Sahamiehen mukaan syntikommentit jätetään Akavassa "omaan arvoonsa".

– Kriitikoille sanon: meitä ei voida syyttää siitä, että pyrimme noudattamaan lakeja ja informoimaan työpaikkoja lainmuutoksesta, Sahamies sanoo.

Akava aikoo jatkaa Pride-yhteistyötä ja syrjinnän vastustamista Facebook- ja muusta kritiikistä riippumatta.

"Työelämän syrjinnässä kyse vakavasta asiasta"

STTK:n lakimiehen Anja Lahermaan mukaan erouhkaukset kertovat, että aihe nostaa ihmisten tunteita pintaan. Lahermaa huomauttaa, että työelämässä tapahtuvassa syrjinnässä on kyse äärimmäisen vakavasta asiasta, ihmisoikeuksista, jotka on turvattu sekä Suomen että kansainvälisessä lainsäädännössä.

– Sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen perustuva syrjintä on kiellettyä. Palaute kertoo, että paljon on työtä tehtävänä, Lahermaa sanoo.

Myös Lahermaan mukaan ammattiliittojen Pride-yhteistyötä koskeva julkinen keskustelu on ollut pääasiassa myönteistä.

Syntisyyttelijöille Lahermaa huomauttaa, ettei yhteistyössä ole kyse "synnin levittämisestä", vaan oikean tiedon levittämisestä.

"Ei ole syntiä vastustaa syrjintää"

SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto muistuttaa, että SAK:lla on homo- ja lesbojäseniä, ja ammattiliitto luonnollisesti vastustaa lailla kiellettyä syrjintää työelämässä. Tästä syystä SAK myös tekee yhteistyötä kaikkien muiden toimijoiden kanssa, jotka vastustavat syrjintää.

Lehto painottaa, että yhteistyö Pride-teemaviikon ja järjestäjätaho HeSetan kanssa ei ole synnin levittämistä, vaan syrjinnän vastustamista.

– En näe siinä syntiä, että haluamme lopettaa ihmisten syrjinnän sillä perusteella, millaisia he ovat. En sekoittaisi tähän asiaan uskontoa, Lehto sanoo.

Ylen Pride-viikko saanut valtavasti kiitosta

Perussuomalainen kansanedustaja Pentti Oinonen arvosteli eilen kovin sanoin Ylen Pride-teemaviikkoa. Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti kertoo, että Pride-teema on herättänyt valtavasti kiittävää palautetta Facebookissa, Twitterissä ja verkossa, ja ihmiset ovat kokeneet hankkeen tärkeäksi ja suvaitsevaisuutta lisääväksi.

Asenteellista tai homovastaista palautetta on tullut erittäin vähän.

– Ohjelmien tavoitteena on rohkaista olemaan oma itsensä ja hyväksymään muita sellaisina kuin ovat. Ihmiset ovat kiittäneet teemasta henkilökohtaisesti, Kecskeméti sanoo.

Päivitetty klo 11.55: Akavan asiantuntija on nimeltään Miika Sahamies, ei Mika.