Jennifer O'Connell seuraa Petronellan jalanjälkiä Lapissa

"Minä kävelin Lappiin", olivat kuuluisan Petronellan ensimmäiset sanat Jennifer O'Connellille. Tarina huumasi niin, että nyt O'Connell on saapunut Suomeen tutustumaan Petronellan legendaan. Lappiin hän saapuu heinäkuussa. Lappilaiset ovat jo ottaneet seikkailijattaren lämpimästi vastaan.

kulttuuri
Jenny O'Connell
Jennifer O´Connell
Jenny O'Connell
Amerikkalainen ympäristökasvattaja ja kirjoittaja Jennifer O'Connell aikoo vaeltaa kesän ja syksyn kuuluisan Petronellan jalanjäljissä Suomessa. Jenni Leukumaavaara haastattelee. Kuva: Jennifer O'Connellin kotialbumi
Jenny O'Connell
Petronella-seikkailullaan Jennifer O'Connell haluaa kannustaa tyttöjä ja naisia luontoon ja kokeilemaan rajojaan. O'Connell työskentelee ympäristökasvattajana Yhdysvalloissa. Jennifer O´Connell

Amerikkalainen Jennifer O'Connell on niin täpinöissään, ettei oikein tiedä miten päin olisi. Hän valmistautuu parhaillaan Suomen-valloitukseen Helsingissä. Matkan kruununa on Lappi ja kuuluisan Petronellan legendaarisen matkan eläminen uudestaan.

– Olen innoissani! Olen nyt Helsingissä kävellyt samoja katuja kuin Petronella aikoinaan, käynyt hotellihuoneissa joissa hän on yöpynyt, tutustunut arkistoista löytyneisiin kuviin ja sormenjälkiin, Jennifer O'Connell kertoo.

Petronella, eli hollantilainen lehtinainen Sylvia Petronella van der Moer, seikkaili Suomessa vuonna 1949. Lapissa tämä viehättävä ja vahvatahtoinen nainen pestautui kullankaivajien kokin apulaiseksi.

Tänäkin päivänä pitkin Lemmenjoen ja Tankavaaran kairoja kulkee tarinoita hollantilaisesta mysteerinaisesta. Kun Petronella lopulta pidätettiin ja karkotettiin Suomesta maksamattomien hotellilaskujen vuoksi, jäi jälkeen leijumaan huhujen sankka sumu. Petronellaa arveltiin esimerkiksi vakoojaksi. Hänellä kerrottiin myös olleen lukuisia miessuhteita.

Legendan suuruus yllätti

Jennifer O’Connell tutustui Petronellaan tämän tyttären Solangen kautta. Tapaamishetkellä Petronella oli jo 89-vuotias ja sairas. O’Connell muistaa hyvin ensitapaamisen legendan kanssa.

– Vaikka hän oli sairas, hänen läsnäolonsa oli hyvin vangitseva. Hän oli kiltti mutta vahva nainen. Kun tapasimme, hän katsoi minua pitkään ja sanoi sitten: ”Olen kävellyt Lappiin.” En tiennyt hänen historiastaan enkä tiedä, miksi hän valitsi minulle juuri ne sanat. Olin ällistynyt ja kyselin lisää. Hänen tarinansa lumosi minut.

O’Connell innostui tarinasta niin, että alkoi kerätä rahaa päästäkseen Suomeen ja Petronellan jalanjäljille.

Petronella ei päässyt kokemaan matkaa uudestaan, sillä hän kuoli tammikuussa 90-vuotiaana. O'Connell halusi silti tehdä vaelluksen.

– Lappi merkitsi Petronellalle paljon, se oli käänteentekevä asia hänen elämässään. Silti vasta tänne tultuani olen ymmärtänyt, kuinka ison jäljen hän jätti myös lappilaisiin ja suomalaisiin, O'Connell kertoo.

O'Connell kertoo Petronellan olleen pahoilla mielin huhuista, joita hänestä Suomessa liikkui. Hän koki pettäneensä suomalaiset. Siksi Petronella olikin todella yllättynyt kuultuaan, että hänen mukaansa on nimetty baari ja tehty jopa musikaali. Myöhemmin myös kullankaivajat tulivat julkisuuteen sanomaan, että Petronella käyttäytyi hyvin.

Jalkaisin Petronellan perässä

O'Connell pyrkii kulkemaan Petronellan jalanjäljissä. Aluksi hän reissaa esimerkiksi Turussa, Kotkassa, Hämeenlinnassa, Tampereella, Jyväskylässä ja Lahdessa. Sitten on vuorossa Oulu, Rovaniemi ja Lappi.O'Connellin on tarkoitus ehtiä Lappiin heinäkuun loppupuolella.

– Minulla on jo tapaamisia sovittuina kullankaivajien kanssa. Olen innoissani päästessäni tapaamaan pohjoisen ihmisiä, joita Petronellan tarina on henkilökohtaisesti koskettanut, O'Connell kertoo.

Paikallislehti Inarilainen teki O'Connellin projektista jutun tammikuussa. Se innosti monia lappilaisia ottamaan yhteyttä seikkailijattareen.

– Monet kullankaivajat ja muutkin pohjoisen ihmiset ottivat yhteyttä minuun kuultuaan projektistani. Olin iloinen heidän innostaan tarjota apuaan ja tietojaan.

Petronellan tytär Solange tulee myös lyhyelle vierailulle Lappiin heinäkuun lopulla. Tarkoituksena on tuoda ja sirotella osa Petronellan tuhkista Lapin maaperään, todennäköisesti Lemmenjoelle tai Tankavaaraan.

Lokakuuhun asti Suomessa

Jennifer opettelee myös suomea ja hän aikoo olla täällä lokakuun loppuun asti. Matkallaan hän pitää päiväkirjaa ja blogia, joita hyödyntää myöhemmin kirjoitustyössään. Hän suunnittelee kirjaa, jossa yhdistää Petronellan kokemuksia omiinsa.

Ainakin yksi kustantaja on ollut kiinnostunut kirjasta, mutta O’Connell aikoo miettiä kirjan julkaisua tarkemmin vasta sitten, kun on palannut takaisin Yhdysvaltoihin. Nyt on seikkailun aika.

O'Connell on valmistautunut Lapin-vaellukseensa hyvin: rinkasta löytyy teltta, makuupussi, sadevaatetta, hyttysmyrkkyä ja paljon lämmintä vaatetta.

– Pitää ehkä vielä käydä ostamassa yksi lisäpaita, mutta uskon kyllä pärjääväni. Odotan kovasti Lappia! O’Connell nauraa innostuneena.

"Seikkailkaa, naiset!"

Kotonaan Yhdysvaltojen San Franciscossa O'Connell työskentelee ympäristökasvattajana (siirryt toiseen palveluun) ja eräoppaana. Hän työskentelee etenkin nuorten tyttöjen kanssa.

Myös tällä Suomi-seikkailullaan O'Connell haluaa rohkaista tyttöjä ja naisia seikkailemaan ja kulkemaan luonnossa.

– Luonnossa on mahdollista unohtaa kaikki häiriötekijät, olla rohkeampi ja näyttää sisäistä voimaansa. Mielestäni kaikilla pitäisi olla mahdollisuus tuntea luonnon voima, ja kuinka siellä voi olla osa jotain suurempaa. Etenkin tyttöjä on tärkeää rohkaista ja sanoa että tekin pystytte tähän – ja mihin vaan, O’Connell sanoo.