Rautaruukin osakkeenomistajille annettiin jälleen lisäaikaa osakevaihtoon

Ruotsalaisostajalla on ollut vaikeuksia saada Rautaruukin omistajat tarttumaan vaihtotarjoukseen. Kyseessä on jo toinen kerta, kun vaihtoajan takarajaa on venytetty.

Kotimaa

Ruotsalainen teräsyhtymä SSAB on jälleen venyttänyt Rautaruukin osakkeenomistajille tekemänsä vaihtotarjouksen aikarajaa osana fuusiota, jossa SSAB aikoo ostaa Rautaruukin 1,1 miljardilla eurolla. Vaihtotarjouksen uusi takaraja on tiistaina 22. heinäkuuta. Vanhan tarjouksen oli määrä umpeutua tämän viikon perjantaina.

SSAB:lla on ollut vaikeuksia saada osakkeenomistajat tarttumaan tarjoukseen. Kyseessä onkin jo toinen kerta, kun vaihdon takarajaa on siirretty myöhemmäksi. Alun perin vaihtotarjouksen oli tarkoitus loppua jo kesäkuun lopussa.

SSAB itse perustelee määrärajan uutta siirtoa sillä, että EU-komission kilpailuviranomaisten hyväksyntää yhtiöiden fuusiolle ei ole vielä saatu. Ruotsalaisyhtiö voi halutessaan myös keskeyttää jatketun tarjousajan vähintään viikon varoitusajalla.

Teräsmarkkinoilla on arvioitu EU:n syynäävän fuusiohanketta tarkasti. Yhdistyminen merkitsisi vahvan teräsyhtiön syntymistä Pohjoismaihin. Yhteenlaskettu markkinaosuus eri teräslaaduissa nousisi yli 70 prosentin, ja joissakin laaduissa lähestyttäisiin mahdollisesti jopa 90 prosentin markkinaosuutta. Osa suomalaisista konepajoista on ollut huolissaan siitä, että fuusion myötä raaka-aineiden hinnat lähtevät nousuun.