1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Posti Group Oyj

Itellan kuljettajia lakossa myös Etelä-Karjalassa

Lakko ei vaikuta postipakettien ja kirjeiden kulkuun. Rahtikuljetuksissa voi sen sijaan ilmetä häiriöitä.

Posti Group Oyj
Venäläinen asiakas hakemassa paketteja.
Tommi Parkkinen/Yle

Itellan kuljettajat ovat lakossa myös Etelä-Karjalassa. Itella Logistiikan kotimaan kuljetuksen johtaja Timo Kinnunen arvioi, että lakossa on useita kymmeniä työntekijöitä Etelä-Karjalan alueella.

– Tarkkaa lukua emme vielä tiedä, sillä lakko alkoi kolmelta tänä aamuna ja on koskettanut ensivaiheessa aamuvuoroa. Se, että miten iltavuoro ja yövuoro etenevät, jää nähtäväksi, Kinnunen sanoo.

Taustalla työehtokiista

Viime yönä noin 300 kuljettajaa ja terminaalityöntekijää aloitti lakon eri puolilla Suomea. Lakon taustalla on kuljettajien ja työnantajan riita yt-neuvottelujen tuloksesta, jonka seurauksena 55 kuljettajan työsuhde päättyi.

Itella haluaa siirtää osan kuljettajista töihin terminaaleihin, mutta AKT:n jäsenet eivät hyväksy työsopimuksen muuttumisesta aiheutuvaa palkan alennusta. Kinnusen mukaan AKT:n vaatimus on Itellalle iso periaatteellinen ongelma, sillä Itellalla on yli 3000 työntekijää terminaalityöehtosopimuksen piirissä.

– Jos hyväksyisimme AKT:n vaatimuksen, asettaisi se eriarvoiseen asemaan Itellan työntekijät, Kinnunen sanoo.

Itellan mukaan postinjakeluun mielenilmaisu ei vaikuta, mutta rahdin kulku saattaa häiriintyä myös Etelä-Karjalassa. Lakko päättyy torstaina kello 24, elleivät työntekijät ja työnantaja pääse asiasta sopuun ennen sitä.