1. yle.fi
  2. Uutiset

Jutajaiskattauksen painopiste on pohjoisessa – mausteet tulevat kaukaa

Jutajaisia vietetään nyt 20. kertaa Rovaniemellä. Juhlavuosi näkyy festivaalin ilmeessä paikallisuutena. Tuttuun tapaan lavoille kipuaa myös tähtiä ja kansainvälisiä esiintyjiä.

kulttuuri
Jutajaisten mainos 2014
Lapin Nuorison Liitto

Rovaniemellä alkaa keskiviikkona viisipäiväinen folklorefestivaali Jutajaiset.

Jutajaisia vietetään Rovaniemellä nyt 20. kertaa. Ennen vuotta 1995 festivaali järjestettiin Sodankylässä.

Painopiste paikallisuudessa

Jo 38 vuotta Jutajaisten parissa puuhaillut Maikki Malvalehto kertoo, että tänä vuonna järjestelyissä tähdättiin Rovaniemi-lähtöisyyteen. Näin halutaan juhlistaa Jutajaisten parikymmenvuotista Rovaniemen taivalta.

– Siksi meillä on nyt Jutabasaari, jossa erityisryhmät ja -yhteisöt ovat hyvin monipuolisesti esillä. Ja rovaniemeläistä esiintyjäkaartia on kovasti.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Jutabasaari on monikulttuurinen kohtauspaikka, joka tuo festivaalialueelle kuhinaa koko avajaispäivän ajaksi.

Ensimmäisenä festivaalipäivänä luvassa on muun muassa monenkirjavaa musiikkia, työpajoja, Runokammi sekä puhetta nuorista ja työstä. Suurin osa avajaispäivän tapahtumista on sekä avoimia että maksuttomia.

Jutajaisiin tullaan yhä myös kaukaa

Paikallispainopisteestä huolimatta Jutajaisten lavoille kipuaa tuttuun tapaan myös suuria kotimaisia tähtiä ja kansainvälisiä esiintyjiä.

Jutajaisten pääsihteeri Maikki Malvalehto aavistelee jo, mistä artisteista muodostuvat tämänvuotiset yleisömagneetit.

– Kaikki esiintyjät ovat meille yhtä tärkeitä. Mutta uskoisin, että Softengine ja Elastinen sekä nämä Tuliset tenorit [Pentti Hietanen, Tomi Metsäketo ja Jyrki Anttila] ovat tällaisia vetonauloja tänä vuonna. Ja totta kai Maarit ja Sami Hurmerinta.

Festivaaleilla esiintyvät muiden muassa myös kotimaiset Jaakko Laitinen & Väärä Raha, kuvitteellisesta itäeurooppalaisesta maasta ponnistava Orkestar Bordurka sekä superkokoonpanoksi luonnehdittu Saaga Ensemble.

Ulkomaista esiintyjäkaartia edustavat esimerkiksi Turkin tunnetuimpiin lukeutuvat kansantanssiryhmät Ege ja Kafkas sekä pohdiskelevan melankolista kansanmusiikkia soittava ruotsalaisyhtye Bjäran.

Lue seuraavaksi