Ammattirikolliset kiinnostuivat suomalaisesta designista

Taidevarkaudet kohdistuvat nyt suomalaisiin muotoilutuotteisiin. Suunniteltu täsmäisku voi tuottaa varkaalle kymmenien tuhansien eurojen ryöstösaaliin. Usein tapaukset ovat ulkomailta käsin tehtyjä tilauskeikkoja.

kulttuuri
Laseja vitriinikaapissa.
Yle

Taidevarkaudet ovat maailmalla miljardien arvoinen bisnes. Suomessa suuren luokan taidevarkaudet ovat harvinaisia, mutta suomalainen design on lähiaikoina herättänyt rikollisten mielenkiinnon.

Juha Laaksonen
Rikosylikomisario Juha Laaksosen mielestä osa design-tuotteista on liian helposti varastettavissa.Yle

Huokeampaa design-tuotteistoa häviää esimerkiksi ravintoloista jatkuvasti, mutta myös tilaustyönä teetettyjä suurempia varkauksia tehdään useampia vuodessa. Ammattivarkauksien taustalla on hyvä tuntemus suomalaisesta muotoilusta.

– Jotkut tekijät tai teettäjät ovat erittäin muotitietoisia. Tämän ja viime vuoden aikana on anastettu esimerkiksi tietyn merkkisiä valaisimia, sanoo rikosylikomisario Juha Laaksonen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisin tietojen mukaan suuremmat design-varkaudet ovat olleet ammattilaisten suunnittelemia täsmäiskuja ja muun muassa keräilijät teettävät taidevarkauksia.

Jotkut tekijät tai teettäjät ovat erittäin muotitietoisia. Tämän ja viime vuoden aikana on anastettu esimerkiksi tietyn merkkisiä valaisimia.

Rikosylikomisario Juha Laaksonen

Anastettuja teoksia saatetaan myös myydä pimeillä markkinoilla ja erilaisilla huutokauppasivustoilla. Vaikka taidemuseoissa turvatoimet yltävät usein huipputasolle, design-tuotteet puolestaan saattavat olla varkaalle liiankin helppo nakki.

– Nämä tapaukset ovat erittäin hankalia, sillä välillä tuotteet ovat sellaisissa paikoissa, että niitä ei ole suojattu. Silloin niiden anastaminen on helppoa ja lähtökohdat tutkinnalle ovat hankalat, Laaksonen toteaa.

Muumi-mukeista kuparikaiteisiin

Design-voron toivelistalle päätyy kaikki riittävän arvokas ja täsmäisku esimerkiksi design-kauppaan voi tuoda varkaalle kymmenien tuhansien eurojen ryöstösaaliin. Myös suositut keräilytuotteet, kuten Muumi-mukit, ovat haluttua tavaraa.

Muumi-mukeja pinossa
Osa Arabian Muumi-mukien keräilykappaleista kiinnostaa varkaita.Yle Keski-Suomi

Silloin tällöin pitkäkyntiset pihistävät jotain sellaista, minkä ei uskottu edes olevan vietävissä. Maaliskuussa Kansallisoopperan pihan betonista pultattiin irti kaiteet, mikä lienee esimerkki designin arvosta myös pimeillä markkinoilla.

– Poliisin tutkimusten mukaan saaliis on viety ulkomaille myyntiin. Tällaisia tapauksia on harvemmin, mikä viittaa siihen, että varkaudet ovat tilauskeikkoja. Näissä rikoksissa nimenomaan taide on keskeinen sana: kun kuuluisa arkkitehti tai muotoilija on suunnitellut kaiteet, niillä on mittavasti lisäarvoa, Laaksonen sanoo.