1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kansanedustaja poistaisi rahankeräyksen vaalipaikoilta – kerääjät tyrmäävät ehdotuksen

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) on jättänyt eduskunnan puhemiehelle kirjallisen kysymyksen vaalien yhteydessä järjestettävästä rahankeräyksestä. Pieni ele -keräyksen projektipäälliköstä Elina Rannasta on kaukaa haettua, että keräys vaikuttaisi äänestysaktiivisuuteen.

Kuva: Marjut Suomi / Yle

Valkeakoskelainen kansanedustaja Pauli Kiuru kertoo saaneensa kansalaisilta yhteydenottoja äänestyspaikoilla tapahtuvaan rahankeräykseen liittyen.

– On tullut sen suuntaistakin palautetta, että "olin kävelylenkillä ja tarkoitus oli samalla matkalla mennä äänestämään, mutta kun ei ollut lompakkoa mukana, jätin sitten menemättä", Kiuru kertoo.

Kansanedustaja on sitä mieltä, että äänestyspaikoilla tapahtuvat rahankeräykset vaarantavat häiriöttömän vaalitoimituksen. Eduskunnan puhemiehelle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä Kiuru tiedusteleekin, onko rahankeräyksen vaikutuksia äänestysaktiivisuuteen selvitetty.

Hän on kiinnostunut myös siitä, miten kansalaiset kokevat vaalitapahtuman ulkopuoliset tekijät. Kiurun mukaan moni kokee äänestystilanteen jännittävänä, johon voi liittyä myös erilaisia pelkoja esimerkiksi viranomaisia tai sosiaalisia tilanteita kohtaan.

– Äänestystilanne, joka on hyvin herkkä, sitä ei pitäisi millään ylimääräisellä toiminnolla yhtään häiritä tai vaarantaa.

Kiuru painottaa, että hänen kannanottonsa ei ole hyökkäys rahankerääjiä vastaan.

– Liitot, jotka keräystä tekevät, tekevät arvokasta työtä. Se pitää aina muistaa.

"Kuulostaa kaukaa haetulta"

Suomessa on järjestetty vaalien yhteydessä rahankeräyksiä ihan ensimmäisistä eduskuntavaaleista lähtien. Ensimmäiset reilut sata vuotta keräys tunnettiin Vaalikeräys-nimellä.

Tämän kevään vaaleissa keräys järjestettiin neljännen kerran Pieni ele -keräyksenä. Pienessä eleessä on mukana 18 vammais- ja terveysjärjestöä.

Keräyksen projektipäällikkö Elina Ranta on kummastunut Pauli Kiurun kirjallisesta kysymyksestä.

Näkisin, että äänestysaktiivisuus syntyy jossain muualla ja muiden tekijöiden luomana kuin sen, että istuuko vaalihuoneiston nurkassa lipaskerääjä.

Elina Ranta

– Kyllä se kuulostaa erittäin kaukaa haetulta.

Ranta sanoo, että Pieni ele on saanut paljon positiivista palautetta siitä, että äänestyksen yhteydessä voi osallistua hyväntekeväisyyteen.

– Näkisin, että äänestysaktiivisuus syntyy jossain muualla ja muiden tekijöiden luomana kuin sen, että istuuko vaalihuoneiston nurkassa lipaskerääjä.

Historian saatossa keräyksestä on saattanut jokin negatiivinenkin palaute tulla. Rannan mukaan kyse on ennemminkin siitä, että vaalipaikalta ei ole löytynytkään keräyslipasta, johon roponsa antaa.

Rahankeräys vaalipaikoilla on vapaaehtoinen ja kerääjillä on tarkat ohjeet, miten äänestyspaikalla käyttäydytään.

– Lipaskerääjät istuvat paikallaan, hymyilevät ja kiittävät. Jos joku kysyy, he vastaavat. Ei mitään muuta. Siellä ei huudella perään, ei painosteta, ei kilistellä lippaita. Ei mitään markkinameininkiä tai ahdistelua, Elina Ranta vakuuttaa.

Ranta muistuttaa, että puolet kunkin kunnan vaalipaikoilla kerätyistä rahoista käytetään paikallisesti. Se voi Elina Rannan mukaan olla pienille yhdistyksille hyvinkin tärkeä tulonlähde.

Pauli Kiurun ehdotus aiheutti tiistaina iltapäivällä vilkkaan keskustelun Yle Tampereen lähetysikkunassa. Lähes kaikki kommentoijat, joiden joukossa oli myös kerääjiä, tyrmäsivät ajatuksen rahankeräyksen vaikutuksesta äänestyskäyttäytymiseen.