1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jussi Niinistö oudoksuu "Nato-myönteistä" raporttia: Onko kyse puolustusministeriön virkatyöstä?

Carl Haglundin mukaan raportin kirjoittajat ovat toimineet yksityishenkilöinä omalla ajallaan. Hän sanoo kuulleensa projektista viime talvena.

Kotimaan uutiset
Jussi Niinistö
Yle

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) kummastelee blogissaan (siirryt toiseen palveluun) Suomen Atlantti-Seuran julkaiseman Nato-raportin (siirryt toiseen palveluun) yhteyttä puolustusministeriöön. Puolustusministeri Carl Haglund (r.) vastaa, ettei mitään virallista kytkyä ole.

Mikä Nato on? -nimisen raportin ovat kirjoittaneet yksityishenkilöinä puolustusministeriön virkamies Janne Kuusela ja entinen puolustusministeriön virkamies, nykyisin puolustusasiainneuvoksena Suomen Nato-edustustossa Brysselissä työskentelevä Karoliina Honkanen.

Niinistö ihmettelee, miksi raportti on julkaistu Atlantti-Seuran välityksellä eikä puolustusministeriön omana selvityksenä. Hän pitää raporttia "Nato-myönteisessä hengessä" kirjoitettuna.

– On vaikeaa kuvitella, että raporttia olisi julkaistu ilman puolustusministeri Carl Haglundin suostumusta tai ehkä jopa kannustusta. Onko raportti peräti kirjoitettu virka-ajalla virkatyönä? Niinistö kysyy blogissaan.

Haglundin mukaan Kuusela ja Honkanen ovat tehneet työn oma-aloitteisesti vapaa-ajallaan. Samainen kaksikko on kirjoittanut vastaavia raportteja ennenkin.

– Tekijät mainitsivat minulle viime talvena tekevänsä tätä uusinta raporttia. Minulta ei erikseen kysytty lupaa, eikä moinen mielestäni ministerin suostumusta vaadikaan, Haglund sanoo.

Haglund korostaa, että raportit on aina tehty omalla ajalla.

Jussi Niinistö penää blogikirjoituksensa lopussa kattavaa ja kiihkotonta selvitystä Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden hyödyistä ja haitoista. Haglund on asiasta samaa mieltä.

– Mahdollisimman puolueettomia selvityksiä tarvitaan, hän kertoo.

Lue seuraavaksi