1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Voiko työpaikallasi olla avoimesti homoseksuaali?

Ei ole itsestäänselvää, että suomalaisella työpaikalla voisi avoimesti kertoa kuuluvansa sukupuolivähemmistöön. Miten asiaan suhtaudutaan sinun työpaikallasi?

Kotimaan uutiset
Kaksi miestä käsi kädessä
AP Graphics Bank

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät läheskään aina uskalla kertoa yksityiselämästään työpaikalla, vaikka haluaisivatkin.

Suurin stressitekijä seksuaalivähemmistöille Setan pääsihterin Aija Salon mukaan on, että vähemmistöön kuuluva voi joutua päivittäin miettimään työpaikalla, mitä hänestä oletetaan. Pitäisikö korjata, jos työkaveri olettaa, että puoliso on eri sukupuolta?

Muutamat ihmiset ovat suuttuneet siitä, että ammattiliitot tukevat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-teemaviikkoa. Ammattiliittojen mukaan juuri tällaisten kommenttien takia tukea tarvitaan.

Esimerkiksi Yle Uutisten syrjintäkartalla moni seksuaalivähemmistöön kuuluva kertoi viime talvena syrjinnästä työpaikalla. Eräs nainen kertoi jättämässään karttamerkinnässä: "Esimies lopetti minulle puhumisen (kun sai tietää, että olen lesbo). Jos hänen piti minulle sanoa jotain, hän vain tyynesti sanoi toiselle esimiehelle (vieressä), että sanotko sille näin ja näin."

*Voiko sinun työpaikallasi avoimesti kertoa olevansa homoseksuaali tai kuuluvansa johonkin muuhun seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön? *

Jos voi, mistä lähtien näin on voinut tehdä?

Oletko vaikuttanut tai pystytkö vaikuttamaan asiaan jollain tavalla – vähemmistön tai enemmistön edustajana?

Jos avoimuus ei mielestäsi onnistu, mistä se johtuu? Tai mihin se voisi parhaimmillaan tai pahimmillaan johtaa?

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi