Yhä harvemmassa kaupassa tarvitsee erillistä etukorttia

Moni yritys on luopunut erillisestä etukortista tai ei vaadi sen esittämistä. Pelkkä henkilöllisyystodistus riittää nykyään monessa liikkeessä etusaldon kartuttamiseen. Myös erilaiset mobiilijärjestelmät valtaavat pikkuhiljaa alaa.

talous
Kuvassa kauppojen etukortteja.
Anssi Leppänen / Yle

Useat kaupan alan ketjut ovat siirtymässä pois perinteisistä etukorttijärjestelmistä. Jatkossa yhä harvemmassa yrityksessä tarvitsee erillistä etukorttia kerätäkseen etupisteitä.

Kaupan liitossa uskotaan, että kortti pitää edelleen pintansa useita vuosia, vaikka myös kortittomat etu- ja bonusjärjestelmät yleistyvät. Mobiiliohjelmistoihin siirtyminen on Kaupan liiton asiamiehen Matti Räisäsen arvion mukaan hidasta.

– Esimerkiksi lähimaksamisesta on puhuttu jo kymmenen vuotta, mutta vieläkään se ei ole kovin yleistä. Tavalliset etukortit pitävät pintansa kohtalaisen pitkään.

Sunduka-yritys on kehitellyt mobiilisovelluksen, johon periaatteessa minkä tahansa etukortin voi siirtää. Sunduka velottaa Cardu-sovelluksestaan tietyn summan kultakin järjestelmään liittyvältä yritykseltä.

Kuluttajille älypuhelinsovellus on ilmainen.

Esimerkiksi lähimaksamisesta on puhuttu jo kymmenen vuotta, mutta vieläkään se ei ole kovin yleistä.

Matti Räisänen

Yritys on eri linjoilla Kaupan liiton kanssa askelista kohti kortittomuutta.

– Tuskin fyysiset kortit kuitenkaan kokonaan häviävät, myöntää järjestelmän ylläpitäjä Antti Kultanen Sundukasta.

– Tämä systeemi on yrityksille vaivattomampi ja edullisempi tapa pitää etu- ja bonusjärjestelmiään yllä, kuuluu Kultasen väite.

Henkilöllisyystodistus etukortin sijaan

Osa yrityksistä on luopunut korteista siis kokonaan.

Lastenvaateketju Polarn O. Pyretin markkinointipäällikkö Jenni Paajanen kertoo, että etukorttijärjestelmän muutos tehtiin asiakaskyselyjen perusteella. Ennen yrityksessä käytettiin vanhanaikaista leimakorttia.

– Siirryimme suoraan kortittomaan malliin. Kortteja on nykyisin rahapusseissa niin paljon, että halusimme vähentää korttipinoa.

Nyt lastenvaateketjusta saa etupisteitä näyttämällä henkilöllisyystodistusta. Pisteet kirjataan maksamisen yhteydessä kunkin asiakkaan omaan saldoon.

Kaupan liiton asiamies Räisänen pitää henkilöllisyystodistuksen käyttämistä etukortin sijaisena osin erikoisena kehityksenä.

– Säästöjähän tällä haetaan, mutta mitä henkilötietoja yritykset sitten hyödyntävätkään, on toinen kysymys. Henkilötietorekisteriä ei tietenkään saa kerätä ilman lupaa, Räisänen muistuttaa.

Toistuvasti meille on sanottu yrityksistä, että he keräävät tietoja, koska muutkin tekevät niin. Eihän se näin voi mennä. Kyllä joku selitys pitäisi olla.

Reijo Aarnio

Perusteet henkilötietojen keräämiselle oltava kunnossa

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio muistuttaa, että asiakkaan on pidettävä itse huolta tiedoista, joita luovuttaa muiden käyttöön.

– On selvää, että henkilötietoja ei saa kerätä, jos asiakas ei ole siitä tietoinen tai kieltää sen.

Aarnio ei kuitenkaan näe ongelmana sitä, että etukortin sijaan kassoilla esitellään jatkossa entistä useammin henkilöllisyystodistusta.

– Muistutamme usein, että esimerkiksi henkilökorttien kopioimiseen ei tule lähteä. Se on tietoturvariski.

Tietosuojavaltuutettu ihmettelee, miksi tietojen kerääminen on niin yleistä. Pari vuotta sitten tehdyn selvityksen mukaan monikaan yritys ei osannut selittää, miksi kerää tietoja asiakkaistaan. Usein tietojen kerääminen on vain tapa.

– Meille on toistuvasti sanottu yrityksistä, että he keräävät tietoja, koska muutkin tekevät niin. Eihän se näin voi mennä. Jokin selitys pitäisi olla.