1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Korppoo kiehtoo arkeologeja

Korppoon pääsaaren alueella tiedetään sijaitsevan muun muassa kivikautisia asuinpaikkoja ja hautaröykkiöitä pronssikaudelta. Korppoon muinaisjäännöksiä inventoidaan kesän aikana kaavoitusta varten.

Kuva: Dmitri Volgin / Yle

Paraisten kaupunki haluaa selvittää Korppoon muinaisjäännösten sijainnit, jotta ne voidaan ottaa huomioon kaavoituksessa. Inventointia tehdään erityisesti Kyrklandetin ranta-alueilla.

– Alueelta tunnetaan kivikautisia asuinpaikkoja, pronssikautisia hautaröykkiöitä ja rautakautisia kalmistoja. Mutta näiltä ranta-alueilta löytyy myös ryssänuuneja, ja niitä ehkä löytyy investoinnin alussa kaikkein eniten, sanoo arkeologi Marja Pälikkö.

Nimitys "ryssänuuni" on isonvihan ajalta 1700-luvulta, jolloin venäläinen laivasto vietti pitkiä aikoja Suomen saariston rannoilla. Laivaston miehet paistoivat leipänsä maissa ja rakensivat sitä varten ulkoilmauuneja. Uuneja löytyy Kyrklandetin rannoilta isojakin ryhmiä.

– Tässä ranta-alueiden investoinnissa ei niitä ihan kaikkein vanhimpia asuinpaikkoja tai hautoja löydy, vaan todennäköisesti juuri näitä historiallisen ajan rakennus- tai asumisjäänteitä, Pälikko sanoo.

Rantakaavoituksen muutokset jäänevät pieniksi

Vaikka Korppoosta tiedetäänkin löytyvän muinaisjäännöksiä jopa kivikaudelta nykyaikaan asti, on aluetta silti tutkittu ja inventoitu arkeologisiin tarkoituksiin varsin vähän.

Inventoinnin aikana tutkitaan myös Turun maakuntamuseolle vuosikymmenien aikana tulleita ilmoituksia mahdollisista muinaisjäännöksistä. Museoviranomaiset tekevät lopulliset päätökset rantakaavainventoinnista.

– Muinaisjäännökset tietenkin merkitään kaavaan, mutta ihan rannassa on todennäköistä, että muinaisjäännökset ovat sen verran pieniä, että valtavan suuria muutoksia kaavaan ei tulla todennäköisesti tekemään, Pälikkö sanoo.