1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Varmuuskopiointi kannattaa kalliimmassakin läppärissä

Emolevyn hajoaminen voi olla kohtalokas hetki kannettavan tietokoneen käyttäjälle. Nykypäivänä koneiden valmistajat ovat tehneet korjaamisesta entistä hankalampaa.

tekniikka
Nainen käyttää kannettavaa tietokonetta.
Jarno Mela / Lehtikuva

Huoltoon tulevissa tietokoneissa yleisimpiä vian aiheuttajia ovat käyttöjärjestelmien jumiutumiset tai ohjelmistolliset viat. Ulkoisen vaurion saaminen edellyttää usein ihmisvoiman käyttöä.

– Ei tarvita kuin kannettava tietokone pöydälle, johto koneesta pistorasiaan ja joku kompastuu johtoon, markkinointipälliikkö Satu Lindén Tietokonekauppa.fi:stä kuvailee läppäreille tyypillistä ulkoista vauriota.

Varsinaiset valmistus- tai kulumisviat ovat harvinaisia.

Pientä vaivaa ja pitkää ikää

Koneen sisään kertyvä pöly on suurimpia riskitekijöitä. Lindén tarjoaa lääkettä vaivaan.

– Ottaa paineilmapullon ja tuuletusaukon kautta puhdistaa sisäpuolen ensin pölystä. Sen jälkeen varovasti imuroi lähteneen pölyn pois.

Muutenkin kone kannattaa säilyttää pölyttömässä paikassa.

Ottaa paineilmapullon ja tuuletusaukon kautta puhdistaa sisäpuolen ensin pölystä. Sen jälkeen varovasti imuroi lähteneen pölyn pois.

Satu Lindén

Käyttötilanteessa on hyvä muistaa, että nimestään huolimatta sylimikro ei ole tarkoitettu käytettäväksi sylissä. Tämä saattaa tukkia ilmanottoaukot ja aiheuttaa koneiston kuumenemisen.

Lindén antaa yleisen ohjeen, oli kone kuinka uusi tai kuinka hyvin suojeltu tahansa.

– Pitäisi aina muistaa, että milloin vain voi kiintolevy hajota. Ottakaa siis varmuuskopiot aika ajoin.

Raha ratkaisee

Kannettavien hinnat ovat romahtaneet viime vuosina merkittävästi. Halvimmillaan tietokone lähtee syliin muutamalla sadalla eurolla. Koneiden halvat hinnat vaikuttavat myös niiden korjaamiseen.

Periaatteessa mikä tahansa osa voidaan vaihtaa suurimmassa osassa koneita.

Satu Lindén

– Jos vika on emolevyssä, ei kannata korjata. Uusi emolevy maksaa niin paljon, Lindén linjaa.

Ikä on toinen rajoittava tekijä. Lindén vetää karkean rajan tuhanteen euroon ja kahteen vuoteen.

– Kaksi vuotta alkaa olla elinikä alle tuhat euroa maksaneelle koneelle. Jos enemmän on maksanut, voi olla kannattavampaakin korjata.

Lindénin mielestä tietokoneiden korjaaminen on tänä päivänä tehty hankalaksi.

– Periaatteessa mikä tahansa osa voidaan vaihtaa suurimmassa osassa koneita, mutta lähes identtiset osat sisältävät merkki- ja mallikohtaisia eroja. Tällöin kuhunkin koneeseen käyvät vain tietyt vaihtopalat.

Lue seuraavaksi