Hiukset toivat pitoa merikarvialaisen kalastajan työrukkasiin

Tiesitkö, että maassamme on lähes 20 kalastusmuseota? Yksi niistä on Merikarvialla, jonka uudistuneesta näyttelystä löytyy muun muassa kalastajan työrukkaset, joihin on neulottu ihmisen hiuksia kunnollisen pidon varmistamiseksi.

Kotimaa
Pihassa kalastusmuseo meren rannalla.
Merikarvian kalastusmuseo

Merikarvian kalastusmuseon näyttely ehti jo melkein varhaiskeski-ikään, sillä lähes 30-vuotias näyttely on vasta nyt uudistettu.

Uuden näyttelyn suunnitteli ja toteutti museoamanuenssi Liisa Oja. Näyttelyn osat on jaettu teemoittain: rääkipaatti seilistä moottoriin, rääkipaatista ruokapöytään, Merikarvia Suomen silakkakeskus, kalastajan kesä ja kalastajan talvi.

– Vaikka näyttely on ollut pitkään pääosin alkuperäisessä mallissaan, on sinne jatkuvasti saatu uutta esineistöä, kertoo Merikarvian kulttuurisihteeri Anne-Mari Lindfors.

"Uudistus tuo potkua"

Anne-Mari Lindfors on itsekin toiminut näyttelyn esittelijänä. Ihmisiä kiinnostavat muun muassa kalastajan työrukkaset, joihin on tukevan pidon varmistamiseksi neulottu ihmisten hiuksia.

– Myös erimalliset rysät ovat suosittuja, Lindfors sanoo.

Hän uskoo Merikarvian kunnan ylläpitämän kalastusmuseon saavan uutta potkua näyttelyn uudistamisesta.

– Ihmiset ovat kuitenkin nähneet vuosien varrella vanhan näyttelyn moneen kertaan. On hienoa esitellä uutta kokonaisuutta. Museo on kesäsesongin aikana auki tiistaista perjantaina kello 14.30 - 16.