1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. herännäisyys

Kyläkirja kokoaa menneet ajat yksiin kansiin

Lapualla Ruhan ja Alanurmon kylien yhteinen voimanponnistus on saatu valmiiksi. Viiden väylän varrella -niminen kyläkirja käsittelee kylien elämää vuosisatojen saatossa. Aluetta on voimakkaasti leimannut herännäisyys.

herännäisyys
Ruha-Alanurmo kyläkirjan toimituskunta.
Olli Koski / Yle

Lapualla neljän ja puolen vuoden ajan kirjoitettu Ruhan ja Alanurmon kyläkirja on valmistunut. Yli 700-sivuinen Viiden väylän varrella –teos käsittelee kylien elämää vuosisatojen saatossa. Kirjan on toimittanut Juhani Heinola ja toimituskunnassa on ollut mukana yhdeksän muuta henkilöä. Lisäksi kirjoitusapua ja valokuvia on saatu parilta kymmeneltä muulta henkilöltä.

Toimituskunnan puheenjohtaja Seppo J. Ojalan mukaan kirjan kirjoittaminen sujui hyvin. Ojala harmittelee ainoastaan sitä, että kirjan tekeminen olisi pitänyt aloittaa aikaisemmin.

– Valitettavasti moni sellainen, jolla olisi ollut vanhat asiat muistissa, siirtyi juuri viime vuosina ajasta ikuisuuteen, sanoo Ojala.

Toimituskunta tyytyväinen

Yksi tiukimmistä väännöistä käytiin kannen kuvien valinnassa.

– Tekstejä tuli myös toimituskunnan ulkopuolelta. Kaikki tekstit eivät valitettavasti edes mahtuneet kirjaan, kertoo Juhani Heinola.

Toimituskunnan jäsenet ovat tyytyväisiä kättensä tuloksiin.

– Kirjan tekeminen otti lujille. Nyt on tyhjä olo, sanoo Juhani Heinola.

– Tämä on ollut mahtava matka juurille, kertoo Mauno Kaartinen.

Kylän historia tuleville polville

Seppo J. Ojalan mukaan kirjalla halutaan terottaa ihmisille sitä, mikä on ollut kylämiljöön merkitys ennen vanhaan.

– Kirjan sanomana on saattaa menneitä aikoja tietoiseksi niille, jotka eivät tiedä Ruhasta ja Alanurmosta. Kohteena ovat muun muassa viime aikoina näihin kyliin muuttaneet, kertoo Ojala.

Alueen historiaa leimaa voimakkaasti herännäisyys. 1800-luvun alun herätysliikkeen johtohahmo Niilo Kustaa Malmberg (1807-1858) asui Alanurmossa. Hänellä oli molemmin puolin jokea suurehko maatila Marielund ja Tynjälä. Myös Malmbergin poika, Tynjälässä syntynyt Wilhelmi Malmivaara, kohosi voimakkaaksi körttijulistajaksi ja liikkeen johtajaksi. Hänen aikanaan perustettiin Herättäjä-Yhdistys ja Hengellinen Kuukauslehti.

Lue seuraavaksi