1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muikku

Muikkuverkoissa on nyt isoja muikkuja

Keski-Suomessa muikkukanta on erittäin heikko useissa järvissä. Viime vuonna muikku ei menestynyt monin paikoin lainkaan. Kannan koon vaihtelu vuosittain on muikulle tyypillistä.

muikku
Muikkuja perkaamattomina
Kati Siponmaa / Yle

Muikunpyytäjät saavat tänä vuonna suurikokoisia muikkuja. Nyt kalastettavat muikut ovat vanhempaa kalakantaa, sillä viime vuonna muikkukanta jäi pieneksi. Muikkua kuoriutui viime vuonna normaaliin tapaan, mutta kanta pieneni rajusti ennen saaliskokoon pääsyä. Syitä kannan tuhoon on useita.

–Lämpötila voi tippua vedessä yhtäkkiä ja silloin ravinto vähenee. Myös voimakkaat tuulet hajottavat eläinplanktonkantaa vesikerroksissa. Se on poikaselle tuhoisaa, sillä niiden energia kuluu saaliin etsiskelyyn, kertoo Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Irma Kolari.

Keski-Suomessa varsinkin Rautalammen reitillä on ollut monia vahvoja muikkuvuosia. Tutkijan mukaan yksi huono muikkuvuosi ei anna vielä syytä huoleen.

–Vanha kansa sanoo, että jos on kaksi tai kolme huonoa vuotta peräkkäin niin sitten vasta ollaan muikkukadossa, Irma Kolari toteaa.

Lue seuraavaksi