Hyppää sisältöön

Räppilupaus Nikke Ankara: "Olisi hienoa räpätä saameksi"

Suomiräpin uusi tulokas Nikke Ankara nousi suuren yleisön tietoisuuteen Perjantai 13. -hitillään. Battleringeissä kannuksensa hankkinut nuorimies harkitsee eräänlaista paluuta pohjoisen juurilleen ja saamen kielen opettelua.

Kuva: Tuija Veirto / Yle

Nikke Ankara, 23, julkaisi toukokuussa debyyttisinglensä Perjantai 13. Sen jälkeen vauhti on kiihtynyt, ja mies on saanut maistaa artistielämää. Sinkku on pyörinyt radiosoitossa ja muun muassa YleX:n Himoituimmat-soittolistalla.

Mies on myös mukana nimekkäiden lahtelaisräppäreiden kuten Brädin ja Asteen kanssa Lahti-aiheisella, kesäkuussa kuvatulla musiikkivideolla.

– Olen lahtelainen, ja nyt homma alkaa poppaa isosti. Äijät ajattelivat, että meikä sopisi messiin ja pyysivät. Tottakai lähdin, koska Lahti on meikälle rakas. Olen täällä syntynyt ja elänyt koko elämäni, Nikke Ankara sanoo.

Pystytukkineen massasta erottuva Nikke Ankara on suurelle yleisölle vielä uusi tuttavuus. Mies on kuitenkin ehtinyt kulkea tietään räppäriksi jo vuosia.

– Tätä olen rakastanut tehdä pienestä pitäen. Joskus 11-vuotiaana aloin kirjoitella. Sitten aloin tehdä itse, äänitellä ja opetella. Nyt pääsen toteuttamaan suunnitelmiani.

Siviilissä mies tunnetaan Nikke Ankaraa paremmin nimellä Niiles Hiirola. Taiteilijanimi syntyi aikoinaan olosuhteiden pakosta.

– Olimme kaverin kanssa äänittelemässä komerossa getoilla vehkeillä, ja joku nimi piti keksiä. Nikke Ankara oli kytenyt mielen perukoilla, joten valitsin sen. Se sopii hyvin.

Battlet opettivat esiintymään ja improvisoimaan

"Viikonloppu lähös käyntiin, toisin ku auto. Ihan ku ei ois alkanu jo spesiaalihyvin, niin bussi ajaa nenän eestä vesivallin syliin", Nikke Ankara riimittelee sinkussaan.

Kappale kertoo päivästä, jolloin kaikki menee pieleen – kuten nimestä Perjantai 13. voi päätellä. Kun taustalla vielä hääri huipputuottaja MGI, hitin ainekset olivat kasassa.

Nikke Ankara kertoo ammentavansa musiikkiinsa sisältöä kokemastaan. Nokkeluus ja sanavalmius ovat olleet eduksi myös battle- ja freestyleringeissä.

– Se on hauskaa touhua. Päädyin freestylebattleihin mukaan, voitin ne ja seuraavatkin. Sitten jengi alkoi pyydellä mua messiin. En ole koskaan ilmoittautunut battleihin itse vaan mua on aina pyydetty. Se on hieno taiteenlaji, mennään lavalle ja haukutaan toista niin paljon kuin pystytään.

Olimme kaverin kanssa äänittelemässä komerossa getoilla vehkeillä, ja joku nimi piti keksiä.

Nikke Ankara

Juuret pohjoisessa

Vaikka Nikke Ankara on Lahdessa syntynyt ja kasvanut, artistin oikea nimi paljastaa miehen juuret. Sukua on muun muassa Pohjois-Suomessa Karigasniemellä.

– Sieltä tulee nimi Niiles, joka on saamelaista perua. Siellä on samannimisiä sukulaisia vaikka kuinka paljon.

Saamen kieltä räppärilupaus ei taida, vaikka lähipiiristä kielen osaajia löytyykin.

– Olen suvun musta lammas. Olisi hienoa räpätä saameksi. Pitää jossain vaiheessa opetella.