Muikkusaaliista tulossa kehno - sääolot sotkivat pikku-muikkujen kasvun

Huonolla muikkuvuosiluokalla on vaikutusta myös lohikalojen kasvuun.

luonto
muikkuja verkossa
Olavi Kietäväinen

Tämän kesän muikkusaalis jäänee pieneksi. Tavallisesti muikkusaalis muodostuu suurelta osin toisella vuodella olevasta muikusta, mutta nyt sen ikäistä kalaa on järvissä hyvin vähän. Tilanne on sama läpi Suomen Lappia lukuunottamatta.

– Muikkuvuosiluokka 2013 on ollut heikko. Tässä on ollut joku suurempi säätekijä, mikä on vaikuttanut näin laajasti. Esimerkiksi kovat tuulet tekevät sitä, että lämmin vesikerros järvenpinnasta sekoittuu ja ravintoeläimet sekoittuvat sitä myöten sinne veteen. Pienten muikun poikasten on paljon hankalampi silloin saada ravintoa, kertoo tutkija Irma Kolari Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

Tämän kesän muikkusaalis saadaan vanhoista muikuista, jotka ovat kooltaan suurempia kuin nuoret muikut. Esimerkiksi Itä-Suomen suurissa muikkuvesissä kuten Puulassa, Pielisessä ja Vuoksenvesistössä on vahva vanha kanta.

– Kun on ollut monia hyviä vuosiluokkia peräjälkeen, niin silloin muikku ei kasva. Muikulla on selvä riippuvuus kannan tiheyden ja kasvunopeuden välillä. Ravintoa ei tiheässä kannassa riitä ja se on huono juttu kalajastan kannalta, koska saaliskala jää pieneksi ja se ei mene kaupaksi. Tänä kesänä pyydetään vanhempaa muikkua harvasta kannasta, niin menekki voi olla jopa parempi, kun saaliskala on suurempaa.

Lohikalat kärsivät huonosta muikkukannasta

Huonolla muikkuvuosiluokalla on vaikutusta myös esimerkiksi lohikalojen kasvuun. Esimerkiksi Puulan lohen puhutaan olevan erittäin nopeasti kasvavaa laatua, koska järven muikkukanta on niin runsas. Harventuva ravinto ei kasvua edistä.

– Muikkukannan kasvu vaikuttaa ehdottomasti myös lohen ja taimenen kasvuun. Kuitenkin tänä kesänä syötävää riittää taimenille ja lohille. Jos pidemmän päälle tulee huonoja vuosiluokkia kuten 90-luvun alkupuolella, niin silloin lohikalojen kasvu voi olla huonoa.

Jos tänä vuonna syntyvä muikkuvuosiluokka jää pieneksi, se voi tehdä kohtalokasta lovea muikkukantaan. Toistaiseksi tämän vuoden tilannetta on kuitenkin hankala ennustaa.

– Joitakin ennakkotietoja on, että olisi ollut tosi hyvin pientä muikkua tuolla järvien pintavesissä. Toivotaan, että tämä kylmä ja tuulinen kausi ei enää tässä vaihessa hirveästi vaikuttaisi. Sietää toivoa, että tosiaan nyt on parempi vuosi, sillä kaksi peräkkäistä huonoa vuotta, niin kutukanta menee jo aika pieneksi. Vanha kansahan sanoo, että jos on kaksi tai kolme huonoa kutuvuotta peräkkäin, niin on pidemmän kadon riski.

– Toisaalta olosuhteet vaikuttavat paljon. Vaikka olisi huono kutukanta, niin se voi tuottaa ihan keskinkertaiseen saaliin seuraavana vuonna, Kolari pohtii.