Älä päivitä itsellesi potkuja – sananvapaudella on rajansa

Jos työntekijä jatkaa työnantajan kielloista huolimatta moitittavaa kirjoittelua sosiaalisessa mediassa, voi edessä olla potkut. Työnantaja saattaa seurata myös sairaslomakriteerien täyttymistä työntekijöiden some-kirjoittelusta. Harva työntekijä kuitenkin tietää lain suomat mahdollisuudet.

Kotimaa
Nainen käyttämässä tietokonetta.
Yle

Työnantaja voi erottaa alaisensa, joka arvostelee työnantajaa sosiaalisessa mediassa.

– Hyvin harvoin Facebook-kirjoittelu suoranaisesti johtaa irtisanomiseen. Työnantajan pitäisi ensin kertoa työntekijälle, miksei hyväksy hänen kirjoitustaan. Jos työntekijä edelleen jatkaa työnantajan mielestä moitittavaa kirjoittelua, voi irtisanominenkin olla mahdollista, sanoo lakimies Anna Pärtty Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.

Pärtyn mukaan työsuhdepäivystykseen tulee harvoin yhteydenottoja sosiaalisessa mediassa esitettyjen kannanottojen takia. Työnantajat saattavat kuitenkin olla kiinnostuneita työntekijöiden Facebook-kirjoituksista esimerkiksi sairaslomien aikana.

– Sairasloman aikana voi herätä epäilys, että työntekijä ei olekaan työkyvytön. On tullut kyselyjä, että voiko työnantaja jotenkin reagoida, jos havaitsee jonkun työntekijän kirjoittelusta sellaisia piirteitä, ettei sairasloman kriteerit täyty.

"Facebook-kirjoitus pitäisi uskaltaa kirjoittaa myös työpaikan ilmoitustaululle"

Anna Pärtty kehottaa harkitsemaan hyvin tarkkaan, mitä työpaikastaan sosiaaliseen mediaan kirjoittaa.

– Työnantajahan ei voi työntekijän sananvapautta täysin rajoittaa. On kuitenkin tietyt pelisäännöt, mitä työntekijä saa työstään tai työkavereistaan kertoa ja ne pätevät myös Facebookissa. Työntekijöiden sanomiset Facebookissa ovat ääritapauksissa johtaneet irtisanomisiin.

Hän antaa yksinkertaisen vinkin hyvän maun rajoissa pysyvän Facebook-kirjoituksen arvioimiseen:

– Jos tekstin voisi laittaa työpaikan ilmoitustaululle, niin silloin sen voi kirjoittaa myös Facebookiin.