1. yle.fi
  2. Uutiset

Sotahistoriasta toivotaan turistimagneettia

Sotahistoriasta kiinnostuneille turisteille räätälöidään lomapaketteja Kainuussa. Suomussalmella ja Kuhmossa on talvisodan taistelupaikkoja, joita yksittäiset ulkomaiset matkailijat ovat käyneet ihmettelemässä. Nyt historiallisiin kohteisiin halutaan isompia turistivirtoja.

kulttuuri
Sotahistoria kiinnostaa matkailijoita.YLE / Paula Hiljanen

Sotahistoria kiinnostaa laajalti Euroopassa. Yhtenä osoituksena tästä oli toukokuussa Ranskassa järjestetty Normandian maihinnousun vuosipäiväjuhla. Tapahtumaan otti osaa tuhansia ihmisiä.

Laskuvarjorykmentissä sotilasuransa 1970-luvulla aloittanut Robert Kershaw (siirryt toiseen palveluun)vieraili kesäkuun lopulla Kuhmossa ja Suomussalmella. Talvisodan taistelujen kulkuun tutustunut sotahistorioitsija ja -kirjailija oli vaikuttunut näkemästään.

– Taisteluiden jäljet ovat yhä nähtävillä. Onhan siellä uudelleen rakennettuja elementtejä, mutta silti on paljon todisteita vanhoista juoksuhaudoista. Voi hyvin kuvitella sen aikaisia tilanteita ja olosuhteita. Hassua, mutta kiinnostus sotahistoriaan on siirtynyt vanhemmilta nuoremmille sukupolville.

Eri kohderyhmille eri sisällöt

Kansainvälisistä kulttuurimatkailijoista käydään maailmalla kovaa kisaa. Jos hyvin menee, yksittäisistä kulkijoista saadaan turistivirtoja maakuntaan, sanoo Suomussalmen kunnan matkailusihteeri Alpo Rissanen. Kunnan matkailussa sotahistoria on kärkiteemoja luonnon ja kulttuurin ohella.

Kiinnostus sotahistoriaan on siirtynyt vanhemmilta nuoremmille sukupolville.

Robert Kershaw

– Talven aikana olemme kehittäneet Kuhmo–Suomussalmi-kokonaisuuden, jota nyt ensi kertaa esitellään ulkomaisille ammattilaisille. He ovat vuosikausia tehneet sotahistoriallisia matkoja Euroopan ensimmäisen ja toisen maailmansodan taistelukentille.

Rissasen mukaan jää nähtäväksi, milloin sotahistoriasta innostuneet britit suuntaavat joukolla Suomussalmen ja Kuhmon suuntaan.

– Siihen voi mennä vuosia tai sitten tästä ei synny mitään. Joudumme miettimään kuinka ohjelmaa ja käyntikohteita kehitetään ja millä tarkkuudella asioista kerrotaan.

– Jos sieltä tulee heidän kaltaisiaan upseeritaustan omaavia ryhmiä, niin silloin kertomus ja tarinat ovat hieman toisenlaisia kuin ne olisivat yleisesti historiasta kiinnostuneiden kohdalla.

Lue seuraavaksi