1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Huovishuone henkii kirjailijan työtä ja arkea

Sotkamon Niemelän taloon uudelleen rakennettu Veikko Huovisen työhuone toimii kurkistusikkunana kirjailijan työhön ja arkeen.

Kuva: Jarkko Remahl / Yle

Huovishuone (siirryt toiseen palveluun), mukaelma Veikko Huovisen alkuperäisestä työhuoneesta, on avannut ovensa kiinnostuneille Sotkamossa. Huovisen alkuperäinen ja aito työhuone sijaitsee vain muutamien satojen metrien päässä museohuoneesta ja molempien paikkojen ikkunoiden takaa avautuu lähes sama maisema, Pirttijärvi.

Kirjailijan pojan Esko Huovisen mukaan tunnelma museoidussa työhuoneessa on lähes sama kuin alkuperäisessä.

– Eihän tunnelma sama voi olla, mutta aika lähellä päästään. Ehkä siellä vielä tavara hakee paikkaansa ja pieniä muutoksia tulee, mutta olen kyllä tyytyväinen. Ajatus on saavutettu hyvin.

Myös itse maisema oli kirjailijalle merkityksellinen.

– Veikko oli luonnon ystävä, eli maisema oli tärkeä, Esko Huovinen muistelee.

Työhuone koostuu Huovisen käyttämistä työvälineistä sekä miehen keräämästä kirjallisuudesta.

– Ihan kaikkea tavaraa oikeasta työhuoneesta ei ole saatu mahtumaan, koska neliöitä on hieman vähemmän. Ja tavarat ovat eri järjestyksessä kuin alkuperäisessä huoneessa, mutta suurin osa tavaroista on Veikon työhuoneesta ja muutama irto tavara muualta talosta.

Kuva: Jarkko Remahl / Yle

Ajatustyöntekijä viihtyi sohvallaan

Entisaikojen kirjailijalle kirjoituskone oli tärkeä työväline, mutta myös muut elementit työhuoneessa saivat ajatuksen liikkeelle.

Lapsen näkökulmasta saattoi näyttää, ettei hän tee mitään, mutta varmasti oli kovakin ajatustyö käynnissä.

Esko Huovinen

– Uskon että työhuoneen sohva oli aika tärkeä Veikolle. Minun ymmärryksen mukaan suurin osa ajatustyöstä tapahtui sohvalla, Esko Huovinen kertoo.

Esko Huovisen mukaan Veikolla ei ollut varsinaisia työaikoja.

– Ajatustyötä hän teki varmaan koko ajan. Kun jokin prosessi lähti liikkeelle, niin hän mietti asioita sohvalla ja kävellessä ja mitä ikinä puuhailikin. Sitten, kun ajatukset olivat jalostuneet, kirjoituskin sujui kohtuullisen nopeasti. Lapsen näkökulmasta saattoi näyttää, ettei hän tee mitään, mutta varmasti oli kovakin ajatustyö käynnissä.

Esko Huovinen pitää hienona asiana, että kirjailiijan muistoa kunnioittava huone on saatu aikaan.

–  Kyllä siitä täytyy antaa kiitos Veikko Huovinen-seurallesekä Sotkamon kunnalle, joka on löytänyt näin hyvän tilan huoneelle.

Kuva: Jarkko Remahl / Yle

Oiva kesätyö kirjallisuuden opiskelijalle

Kirjallisuutta opiskeleva sotkamolainen Kristiina Korhonen toimii tänä kesänä Huovishuoneen virallisena oppaana. Hän pitää itseään onnekkaana.

– Harva meidän vuosikurssilta sai kirjallisuuteen liittyviä kesätöitä. Olen ollut kunnalla aiemminkin muutaman kerran kesätöissä, ja tämä työ tuntui omalta hommalta.

Kirjailijana Huovinen on Korhoselle varsin tuttu hahmo.

– Aina, kun perhepiirissä, kouluissa tai Sotkamossa yleensäkin puhutaan kirjaillisuudesta, Veikko Huovinen nousee esille. Olen muutaman hänen teoksensa lukenut, yläasteella ne eivät aivan niin paljon kiinnostaneet mutta nyt alan päästä niihin sisään, Korhonen naurahtaa.

Työtään varten Kristiina Korhonen on opiskellut lukemalla muun muassa Veikko Huovisen omaelämänkerran sekä Panu Rajalan Huovista käsittelevän kirjan. Myös Veikko Huovinen -seuran toimijat ovat antaneet tärkeää tietoa kirjailijasta. Huonetta esitellessä käydäänkin läpi monia asioita.

– Kierroksilla käsitellään huoneen rakentamista sekä Huovisen työskentelysijaintia alkuperäisessä työhuoneessa. Myös Huovisen omia mielenkiinnon kohteita ja elämää käsitellään sen mukaan, mikä kävijöitä kiinnostaa.