Tutkimus: Masennuslääkkeet luultua turvallisempia raskauden aikana

Raskauden aikana käytettyjen masennuslääkkeiden on pelätty lisäävän synnynnäisiä sydämen epämuodostumia, mutta tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan pelko on todennäköisesti turha.

terveys

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan raskauden aikana käytetyt masennuslääkkeet eivät todennäköisesti lisää synnynnäisiä sydämen epämuodostumia.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä (siirryt toiseen palveluun), ja sen perusteella ainakaan serotoniinin takaisinoton estäjien käyttöön ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana ei liity sydämen epämuodostumien vaaraa.

Tutkimuksessa huomioitiin monia sekoittavia tekijöitä, joita aiemmissa tutkimuksissa ei ole huomioitu, mutta tulokset eivät silti ole aukottomia. Jos masennuslääkkeet vastoin nyt julkaistuja tuloksia kuitenkin suurentavat epämuodostumien riskiä, riskit ovat joka tapauksessa hyvin pieniä, tulokset osoittavat.

Tutkimuksessa käytettiin 950 000 naisen ja lapsen tietoja. Naisten seuranta alkoi ennen raskautta ja jatkui vielä kuukauden lapsen syntymästä. Naisista 7 prosenttia käytti masennuslääkkeitä raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim