Ensimmäinen ministerivierailu Kiinasta Taiwaniin – suhteet lämpenevät

Kiina ja Taiwan neuvottelevan suhteiden parantamisesta asteittain. Taiwanissa kuitenkin myös vastustetaan suhteiden lähentymistä Kiinan kanssa.

Ulkomaat
Wang Yu-chin ja Zhang Zhijun tapasivat helmikuussa Kiinan Nanjingissa.
Wang Yu-chi ja Zhang Zhijun tapasivat helmikuussa Kiinan Nanjingissa.You You / EPA

Kiina on lähettänyt ensi kertaa ministeritasoisen edustajan Taiwaniin. Kiinan Taiwanin-asioita hoitava ministeri Zhang Zhijun saapui aamulla Taipeihin nelipäiväiselle vierailulle.

Zhang neuvottelee Taiwanin mannermaan asioiden ministerin Wang Yu-chin kanssa tullimaksujen alentamisesta sekä konsulisuhteiden luomisesta.

Ministerit tapasivat jo samoissa merkeissä Kiinan Nanjingissa helmikuussa. Tämä tapaaminen oli ensimmäinen kerta, kun Kiinan ja siitä 65 vuotta sitten eronneen Taiwanin ministerit tapasivat. Manner-Kiina pitää edelleen Taiwania osana itseään, mutta taiwanilaisten mielestä saari on itsenäistynyt.

Teknisesti ottaen Kiina ja Taiwan ovat edelleen sotatilassa. Kiina kuitenkin ilmoitti 2008 lopettavansa Taiwanin uhkaamisen sotilaallisesti.

Taiwanissa myös vastustetaan voimakkaasti lähentymistä Kiinan kanssa. Maaliskuussa opiskelijoiden johtamat mielenosoittajat valtasivat maan parlamentin 24 päivän ajaksi vastustaessaan Kiinan kanssa solmittavaa palvelualan vapauttamista koskevaa sopimusta.

Kiinalaisministerin vierailun alla mielenosoittajat yrittivät tunkeutua hotelliin, jossa Zhang Zhijunin on määrä asua. Lähentymistä kannattavat ovat järjestäneet omia mielenilmauksiaan.

Lähteet: AP, AFP