1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Potilasta ei voi pakottaa yksityislääkärille – Espoossa toimittu vastoin lakia

Oikeusasiamies Petri Jääskeläisen mukaan Espoon terveyskeskuksessa on toimittu lainvastaisesti, kun vakuutettuja potilaita on ohjattu yksityiseen terveydenhuoltoon. Oikeusasiamiehen mukaan potilaalla on vakuutuksesta huolimatta oikeus itse valita, käyttääkö hän julkisia vai yksityisiä terveyspalveluja.

Kuva: Yle

Yle kertoi maaliskuussa tapauksesta, jossa espoolaisäiti haki tyttärensä korvatulehdukseen hoitoa Puolarmetsän terveysasemalta. Hänet oli  kuitenkin ohjattu käyttämään yksityistä lääkäriä, sillä tyttärellä oli sairausvakuutus. Tapaus johti kanteluun oikeusasiamiehelle.

Espoon terveyskeskuksen johtava ylilääkäri toteaa oikeusasiamiehelle antamassaan selvityksessä, että terveysasemien henkilöstö koulutetaan tarjoamaan tarvittavat palvelut hoitoonhakeutuvan tulotasosta tai vakuutuksista riippumatta.

Ylilääkäri kuitenkin myöntää, että tilanteissa, joissa julkisten palveluiden saatavuus on ollut heikkoa, potilaita on toisinaan ohjattu käyttämään yksityisiä terveysasemia. Hänelle tällaisista tapauksista on tullut potilailta yhteydenottoja noin kerran vuodessa.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen toteaa kannanotossaan, että Espoon terveysasemien käytäntö on lainvastainen. Potillaalla on mahdollisesta vakuutuksesta riippumatta aina oikeus valita itse, käyttääkö hän julkisia vai yksityisiä terveyspalveluja.

Espoon on ilmoitettava toimenpiteistään asian korjaamiseksi elokuun loppuun mennessä.