Hyppää sisältöön

Kaipaatko jo hellettä? Viileästäkin kesäsäästä löytyy ilonaiheita

Ötökät ovat vilpoisella säällä hidasliikkeisempiä kuin kuumalla. Fyysinen ponnistelu on viileällä helpompaa kuin helteellä. Esimerkiksi maratoneilla parhaat tulokset on juostu +11 asteessa. Ja sateiden ansiosta metsissä kasvaa jo mukavasti sieniä.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Hyönteiset vain kököttävät ja odottelevat parempia säitä.

Marko Mutanen

Moni kaipailee jo Suomen kesään hellettä, mutta löytyy niitä ilonaiheita koleastakin säästä. Aloitetaan ötököistä. Intendentti Marko Mutanen Oulun yliopiston eläinmuseosta kertoo, että joitakin hyönteisiä on viileällä säällä vähemmän, sillä monet niistä lykkäävät kylmillä sääjaksoilla kuoriutumistaan. Ötökät ovat myös hitaampia kuin helteellä.

– Ne vain kököttävät ja odottelevat parempia säitä. Mitä viileämpi sää, sitä hidasliikkeisempiä monet hyönteiset yleisesti ottaen ovat. Ne lentävät hitaammin eivätkä ole niin vikkeliä, Marko Mutanen kertoo.

Myös puutiaiset ovat nyt hidasliikkeisempiä kuin kuumalla. Punkkien ja muiden ötököiden puremilta suojaa luonnollisesti myös viileän sään peittävämpi vaatetus. Ja kun ihmisten hiki virtaa kylmällä säällä vähemmän, hiki ei houkuttele ötököitä niin kuin helteellä, Marko Mutanen toteaa.

Maratoneilla parhaat ajat +11 asteessa

Viileä kesäsää on otollinen myös fyysiselle ponnistelulle. Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Hannu Rintamäki kertoo, että raskaissa ulkotöissä viileys on etu.

Juoksijoita Helsinki City Maratonilla. Kuva: Ella Mikkola / Yle

- Kuuma on elimistölle stressi, ja se heikentää työkykyä. Kuumuus kuormittaa ennen kaikkea verenkiertoelimistöä. Verta täytyy pitää kovasti kiertämässä iholla, ja sydän tekee kovempaa työtä.

Myös äärimmäisiin fyysisiin suorituksiin tämänhetkinen sää on erinomainen.

- Maratoneilla +11 asteen lämmössä on saatu parhaat tulokset, Hannu Rintamäki kertoo.

Helle ei helli kroppaa

Kuuma on elimistölle stressi, ja se heikentää työkykyä.

Hannu Rintamäki

Kun aurinko on pilvien takana, myös ihon palamiselta ja aurinkoihottumalta välttyminen on todennäköisempää.

- Toki sateinen kesä pienentää ihosyövän riskiä, Töölön Mehiläisen vastaava lääkäri Pippa Laukka sanoo.

Sateet myös painavat mukavasti siitepölyä maahan ja helpottavat allergisten oloa.

- Myös äkillisten lämpösairauksien väheneminen on selvä hyöty, Laukka jatkaa viileän kesäsään eduista.

Äkillisiä lämpösairauksia ovat esimerkiksi nestehukka, lämpöuupumus tai jalkojen turvotus. Äärimmillään kuumuus voi aiheuttaa hengenvaarallisen lämpöhalvauksen. Lämpösairaudet uhkaavat helteellä varsinkin iäkkäitä ja kovasti treenaavia sekä niitä, joilla on perussairauksia tai ylipainoa.

Sinilevä ei haittaa uimareita

Meren ja järvien vedet nostavat uimareiden ihon kananlihalle, mutta hyvää on se, että sinilevä ei ole juurikaan päässyt kylmässä kukoistamaan.

Hukkumisia ei voida suoraviivaisesti yhdistää helteeseen. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Anne Hiltunen kuitenkin muistuttaa, että kun helle yhdistetään humalaan ja huolimattomuuteen, onnettomuuksien ja hukkumisten riski kasvaa selvästi.

Laiskakin puutarhuri pärjää sateella ja viileällä

Pioni. Kuva: Timo Selänne / Yle

Kurjasta säästä löytyy etuja myös kotipuutarhalle. Kun sataa, puutarha pysyy rehevänä ilman kasteluakin.

- Laiskempikin kotipuutarhuri on pärjännyt kivasti tänä kesänä, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo toteaa.

Hortonomi Annikki Oikkonen Puutarhaliitosta kertoo, että joillekin kasveille viileys tekee hyvää.

- Jos ei sada ylenmäärin, esimerkiksi rakeita, niin viileä sää pidentää kukintaa. Esimerkiksi komeiden laukkojen kukinta on nyt jatkunut tavallista pidempään. Hellesäällä monien kasvien kukinta on hetken huumaa. Esimerkiksi pionit eivät kestä montaa päivää, jos on oikein aurinkoinen ja kuuma sää.

Viime talvi aiheutti monille hyötykasveille pakkasvaurioita, kun maassa ei ollut suojaavaa lumikerrosta. Hannu Salon mukaan kesän viileä sää on pystynyt vähän paikkaamaan monivuotisten arkojen kasvien talvivaurioita.

Sienikori täyttyy jo

Tatteja. Kuva: Antti Makkonen / Yle

Hellettä odotellessa voi nauttia myös sieniherkuista. Sateisten säiden ansiosta metsistä löytyy nimittäin jo kesän ensimmäinen sienisato. Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen sienitiimin suojelusuunnittelija Tea von Bonsdorff kertoo, että ainakin Etelä-Suomen metsistä löytyy nyt paljon eri punikkitatteja, lehmäntatteja, vähän herkkutatteja ja kantarelleja.

- Monet saivat juhannuksena ensimmäiset tattipaistokset, Tea von Bonsdorff sanoo.