1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaatteilla on väliä – kompressiourheiluvaatteet auttavat urheilijaa palautumaan

Verenkiertoa ja laskimoläppien toimintaa helpottavat kompressiourheiluvaatteet auttavat niin ammattiurheilijoita kuin peruskuntoilijoita harjoittelussa ja palautumisessa.

Ylen aamu
Kompressiosukat.
Kompressiovaatteet ovat urheilun uusi hitti. Niitä on nähty muun muassa jalkapallon MM-kisoissa Brasiliassa. Jalkapalloilija Katri Nokso-Koivisto ja Suomen urheiluopiston projektipäällikkö Jarmo Kujanpää kertoivat, mihin kompressiovaatteiden teho perustuu.

Suomen urheiluopistolla, Vierumäellä on testattu kompressiourheiluvaatteita noin sadalla urheilijalla. Testeissä todettiin, että kompressiourheiluvaatteet auttavat urheilijoita palautumaan urheilusuorituksista.

– Kompressiolla paine saadaan oikeisiin paikkoihin lihakseen. Tekstiileissä käytetään useita eri materiaaleja ja niiden avulla painetta voidaan säädellä. Esimerkiksi kompressiosukissa paine on nilkan kohdalla kovempi kuin pohkeessa, kertoo Suomen urheiluopiston projektipäällikkö Jarmo Kujanpää.

Kujanpään mukaan vaatteista on hyötyä myös harjoittelussa. Testien mukaan kompressiovaatteet parantavat pakaralihaksen käyttöä viidellä prosentilla. Esimerkiksi pitkänmatkanjuoksijoilla kompressiosukat tukevat jalkoja ja vaimentavat juostessa tärinää.

MM-kisoissa käytetään pelipaitoina

Kompressiovaatteet tulivat jälleen ajankohtaiseksi jalkapallon MM-kisojen myötä. Muun muassa Uruguayn jalkapallojoukkue on käyttänyt MM-kisoissa kompressiourheiluvaatteita. A-maajoukkueen jalkapalloilija Katri Nokso-Koivisto uskoo, ettei vaatteilla ratkaista otteluiden tulosta, mutta niillä voidaan vaikuttaa rangaistuksiin.

– Kireästä pelipaidasta voi olla hyötyä siinä, ettei vastustaja pääse tarttumaan siitä kiinni samalla tavalla kuin normaalista pelipaidasta, Nokso-Koivisto sanoo.

Laatu ratkaisee urheiluvaatteissakin

Nokso-Koivisto itse käyttää enimmäkseen kompressiosukkia ja -säärystimiä palautuessaan ja treenatessaan. Maajoukkuetovereista yli puolella on käytössään kompressiourheiluvaatteita. Urheilijoiden kiinnostus urheiluvaatteisiin kasvaa vuosi vuodelta.

– Vaatteet ovat todella tärkeitä urheillessa. Kyllä sen urheillessa huomaa, että laatu on laatua. Teknisten ominaisuuksien lisäksi urheilijalle on tärkeää se, etteivät vaatteet haise heti viiden minuutin urheilun jälkeen, Nokso-Koivisto nauraa.

Lue seuraavaksi