Hyppää sisältöön

Tutkimus: Teknologia aiheutti sairauksia jo Kaksoisvirtain maassa

Keinokastelun kehittäminen noin 7 500 vuotta sitten saattoi johtaa bilhartsian yleistymiseen.

Aiheuttaako kännykän käyttö aivosyöpää? Miten tietokoneen tai tabletin tuijottaminen vaikuttaa näkökykyyn?

Ihmisen luoman teknologian terveysvaikutukset herättävät huolta. Kännykän ja tietokoneen turmiollisuudesta ei liene yksiselitteistä näyttöä, mutta viime vuosikymmeniltä esimerkkejä löytyy.

Tunnettuja sellaisia ovat talidomidi-lääke ja DDT. Moni muistaa myös Marie Curien kohtalon. Curie altistui työssään runsaalle radioaktiiviselle säteilylle, joka tuhosi hänen luuytimensä, mikä johti anemiakuolemaan vuonna 1934.

Cambridgen yliopiston tutkija Piers Mitchell työryhmineen on löytänyt yhden varhaisimmista esimerkeistä. Työryhmä tutki Balikh- ja Eufratjokien yhtymäkohdassa Pohjois-Syyriassa sijaitsevan Tell Zeidanin varhaista maanviljelysyhteisöä.

Tutkimuskohteena oli 26 esihistoriallista hautapaikkaa 6 200 vuoden takaa. Yhdestä vainajasta löytyi skistiomiaasia eli bilhartsiaa aiheuttavan loismadon munia.

Sairaus tarttuu ihmisiin, jotka kahlaavat tai uivat hitaasti virtaavassa ja lämpimässä makeassa vedessä. Tällaisissa paikoissa viihtyvät makean veden etanat, jotka taas ovat tautia levittävien loisten väliaikaisia isäntiä.

Kahlaajan sattuessa kohdalle loinen irrottautuu etanasta ja tunkeutuu ihon läpi ihmiseen. Seurauksena on sairastuminen anemiaan ja jopa virtsarakon syöpään.

Teknologinen kehitys johti patojen ja kastelukanavien rakentamiseen

Varhaisen ihmisen merkittäviin teknologisiin edistysaskeleisiin kuului keinokastelun kehittäminen noin 7 500 vuotta sitten. Tämä tapahtui juuri Mesopotamiassa Eufrat- ja Tigrisjokien vesistöalueella.

Keinokastelu oli käytössä myös Tell Zeidanissa, uskovat arkeologit.

Varmaa tietoa siitä, sairastuiko tutkittu vainaja bilhartsiaan keinokasteluvedessä, eikä esimerkiksi uimalla luonnonvedessä, ei ole. Monet merkit viittaaavat kuitenkin siihen, että näin on voinut käydä.

Bilhartsiaa levittävän loisen esiintyminen alueella keinokastelun keksimisen jälkeisinä vuosisatoina on yksi tällainen. Esimerkiksi Afrikassa on havaittu, että loinen ilmestyy tyypillisesti muutamassa vuodessa paikalle, johon on rakennettu uusi pato.

Lisäksi Kaksoisvirtain alueella kukoistaneen assyrialaisen kulttuurin ajoilta noin 1200–600-luvuilta eaa. on säilynyt lääketieteellisisä tekstejä, joissa kuvataan punaista virtsaa. Punainen virtsa voisi viitata bilhartsian esiintymiseen alueella, koska tautia levittävä loinen aiheuttaa virtsaa punaiseksi värjäävää verenvuotoa.

Keinokastelu kasvatti satoja ja mahdollisti uusien lajien viljelyn, mikä hyödytti suuresti yhteisöjä. Tutkijoiden mukaan tuon ajan ihmiset eivät voineet ymmärtää, että uusi teknologia merkitsisi myös sitä, että tavaton määrä ihmisiä tulisi seuraavien vuosituhansien aikana sairastumaan bilhartsiaan. 

.
.