1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kyselytutkimus: Lapset kokevat vähemmän väkivaltaa kuin viime vuosikymmenellä

Poliisiammattikorkeakoulun ja Nuorisotutkimusseuran tutkimuksen mukaan lapset kokevat aiempaa vähemmän väkivaltaa sekä kotona että netissä. Tutkijan mukaan muutos netin käyttötavoissa on voinut ehkäistä seksuaalista häirintää ja väkivaltaa.

Kotimaan uutiset
Kuvassa nukke räsymatolla
YLE/ Juha-Pekka Inkinen

Poliisiammattikorkeakoulun ja Nuorisotutkimusseuran tutkimuksen mukaan lapset ja nuoret kokevat vähemmän väkivaltaa kuin viime vuosikymmenellä.

Tutkimuksen kyselyyn vastasi yli 11 000 lasta ympäri Suomea syksyllä 2013. Vastaava tutkimus tehtiin viimeksi vuonna 2008.

Lasten vastauksista käy ilmi, että esimerkiksi ruumiillinen kuritus on vähentynyt.

– Tämä muutos on ollut nähtävissä Lastensuojelun keskusliiton teettämissä asennekyselyissä, joissa vanhemmilta on kysytty, hyväksyvätkö he ruumiillisen kurittamisen. Nyt se näkyy myös lasten omissa kokemuksissa, sanoo tutkija Monica Fagerlund.

Kyselyn tiedot rikollisuuden kehityksestä eivät välttämättä ole yhdensuuntaisia poliisin tietoon tulleiden rikosten kanssa. Esimerkiksi poliisin tietoon tulleiden lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten määrä on kasvanut viime vuosina, mutta vastaava kehitys ei näy kyselyaineistossa.

Netin käyttötapa voi vaikuttaa

Tutkimuksen mukaan myöskään nettiin liittyvä väkivalta tai väkivallan uhka ei ole lisääntynyt.

– Nykyään puhutaan enemmän kuin 2000-luvun alussa siitä, mitä netissä voi tapahtua ja miten silloin pitää toimia, Fagerlund sanoo.

Myös muutos tavassa käyttää nettiä on voinut ehkäistä seksuaalista häirintää ja väkivaltaa.

– Sosiaalisen median palvelut ovat saattaneet muuttaa sosiaalisten kontaktien luonnetta netissä. Niissä ollaan pääosin jollain tavalla tuttujen ihmisten kanssa, eikä keskustella vieraiden kanssa chatissa, Fagerlund sanoo.

Netin kautta tapahtuvaa seksuaalista häirintää kokevat enemmän tytöt kuin pojat. Pojat taas kokevat tyttöjä useammin harrastuksissa tapahtuvaa seksuaalista häirintää.

Lapset kertovat kavereille, eivät viranomaisille

Tutkimuksessa lapsilta kysyttiin myös sitä, kenelle he ovat väkivaltakokemuksesta kertoneet. Usein väkivallasta kerrotaan kavereille, mutta ei viranomaisille. Osa ei kerro kenellekään.

– Ne, jotka kertovat, kertovat äidille tai kavereille, joskus myös muille perheenjäsenille, mutta harvoin viranomaisille, Fagerlund sanoo.

Jos väkivallantekijä on perheen sisällä, tarvittaisiin perheen ulkopuolinen, luotettava ihminen, kenties ammattilainen, jolle väkivallasta voisi kertoa.

– Tällaista ei välttämättä tiedetä, tai sitten ei uskalleta kertoa, Fagerlund sanoo.

Lue seuraavaksi