Ihmisen parasta ystävää hierotaan huvin ja urheilun vuoksi

Koiranomistajat hierovat karvaisia ystäviään yhä kovemalla innolla. Koirahieronnan suosio kulkee käsikädessä koirakilpailujen kasvavan suosion kanssa. Moni koiranomistaja haluaa kuitenkin oppia hieromaan myös pelkäksi kaveriksi hankittua koiraa.

ilmiöt
Koiraa hierotaan.
Hieronta lähettää Datsu-shiban höyhensaarille makeiden kuorsausten kera.Niko Kotiranta / Yle

Suomessa on satakunta koirahierojaa – Varsinais-Suomessakin kymmenkunta. Ala on kasvanut vauhdilla viimeiset viisi vuotta eikä suvantoa ole näköpiirissä, Suomen koira- ja hevoshierojien yhdistyksestä kerrtotaan.

Kiinnostus koirien lihashuoltoon kasvaa samaa tahtia kuin koiraurheilu. Suomi onkin maailman kärkimaita molemmilla aloilla.

Hierontaa kouluttavan Taru Mäkelän kookas siperianhusky Polar on saanut hieronnasta apua selkävaivoihin. Mäkelä hieroo koiriaan yleensä televisiota katsoessaan.

– Molemmat osaavat odottaa sitä.

Koiraa hierotaan.
Siperianhusky Polar kärsisi ikävistä selkäkivuista ilman säännöllistä hierontaa.Niko Kotiranta / Yle

Nelijalakinen kilpaurheilija ei aina osaa kertoa, milloin takareisi on jumissa tai selkää vähän kolottaa. Siksi hieronnalla hoidetaankin usein jo pitkälle päässeitä vaivoja. Mäkelän mukaan parasta kuitenkin olisi jos hierontaa käytettäisiin ennaltaehkäisyyn.

– Kun koiran lihaksisto toimii moitteettomasti, suoritusajat nopeutuvat. Muun muassa vinttikoirat, jotka juoksevat kovaa lyhyitä rataspurtteja, tarvitsevat hierontaa useammin. Kevyemmässä lajissa, esimerkiksi jossain koiranäyttelyissä koiralle saadaan paljon ilmavampi ja pidempi liike, joka näyttää esitettäessä paremmalta.

Hieronta on yhteinen hetki

Koirahieronta on muutakin kuin välttämätön paha agilityn, jäljitys- tai tottelevaisuuslajien harrastajille. Se on myös tapa saada yhteys nelijalkaiseen ystävään. Anna Tuukkanen päätti lähteä hierontakurssille koiransa Hertan kanssa, koska tämä oli kokenut pentuna kovia.

– Hän on tullut Venäjältä Suomeen ja viettänyt pentuaikansa huonoissa oloissa. Hertta on vähän herkkis esimerkiksi äänten suhteen Toivon, että hieronta rentouttaa ja tuo kontaktia ja luottamusta meidän välillemme. Hertta ei osaa vielä ihan täysin arvostaa hierontaa, mutta ainakin minä ymmärrän koiran anatomiaa paremmin.

Hieronta on myös yksi tapa vain viettää aikaa koiran kanssa. Heidi Vainiolle ja nelivuotiaalle Ukko-mäyräkoiralle hieronta on ennen kaikkea yhdessäoloa.

– Lähinnä se on sitä vuorovaikutusta omistajan ja koiran kesken. Tämä on tätä meidän kahdenkeskeistä aikaa.

Mäkelän mukaan hieronta on yhtälailla sekä ihmistä että koiraa varten. Tarkoitus on, että kumpainenkin nauttii tilanteesta.

– Omistaja saa hyvän olon, kun uskoo tehneensä jotain hyvää koiransa vuoksi. Koirakin hyötyy hieronnasta suuresti, koska hieronnassa vapautuu niin paljon mielihyvähormoneja. Kun koira on tottunut hierontaan ja osaa odottaa sitä, se yleensä tulee valmiiksi luokse ja heittäytyy kyljelleen.

Koiran voi heiroa hajalle

Tärkeintä koiran hieromisessa on se, että osaa tulkita oman koiransa eleitä. Koiran paikat voi nimittäin myös rikkoa liian kovalla tai väärään aikaan tapahtuvalla hieronnalla. Vääränlaisella lihashuollolla voi pahentaa tulehduksia tai reväyttää lihaksia.

Mäkelän mukaan sairasta tai juuri leikattua koiraa ei saisi hieroa lainkaan. Myös juoksuaikana hieronta pitäisi unohtaa.

– Jos hieroo liian kovaa kylmiä lihaksia tai painaa pientä koiraa liikaa, voi koiran rikkoa. Haavoihin, leikkauksiin ja rokotuksiin on kolmen päivän varoaika. Juoksuaikaan hierominen voi sekoittaa luonnollista hormonitasapainoa.

Koira nostaa päätä, luimistaa korvia tai heilauttaa häntää, jos se ei pidä hieronnasta. Nelijalkaista perheenjäsentä kannattaa hieroa yhtä hellästi kuin pientä lasta.

Omistajalle paras merkki on se, että koira vain köllöttää rennosti. Taru Mäkelän toinen oma hierottava shiba Datsu matkaa usein hieronnan turvin höyhensaarille.

– Se rentoutuu ja alkaa ehkä kuorsata