Koukussa kontrolliin – "Työnarkomania voi johtaa kuolemaan"

Nykyajan yhteiskunnassa arvostetaan ahkeraa työntekijää. Pomot kiittelevät korvauksetta tehdyistä ylityötunneista ja työkaverit katsovat vieressä tehokkuutta. Mutta missä kohtaa työn ilo muuttuu työn himoksi, ja miksi niin ei saisi käydä? Työuupumus on tietenkin ilmeisin vaara, mutta onko työnarkomanialla vakavampiakin seurauksia?

terveys
Syöksykierre
Mari Nupponen / Yle

Työterveyspsykologin mukaan työriippuvuuden eli työnarkomanian määritelmässä tärkeintä on se, että asenne työtä kohtaan muuttuu.

– Oikeastaan voimme puhua siitä, että silloin se työnimu on erilainen. Työnarkomaanilla se liittyy täydellisyyden tavoitteluun ja hallinnan ylläpitämiseen, kertoo Laura Pajula joensuulaisesta TietoTaito Groupista.

– Työn imussa yksilö pystyy vielä huomaamaan oman kuormituksensa. Työnarkomaniassa ei enää, hän jatkaa.

Joko kroppa pettää tai sitten perheeltä ja läheisiltä tulee niin paljon palautetta että on pakko alkaa miettiä omaa hyvinvointiaan ja työnteon määrää

Laura Pajula

Työ johtotähtenä elämässä

Useimmiten työnarkomaanista ensimmäisenä huolestuu perhe.

– Kyllä ensimmäisenä merkkinä on se, että kotona huomautellaan siitä, että toinen on koko ajan töissä. Toisaalta sitten saattaa olla kotona mutta ei läsnä, ei kuuntele eikä ole kiinnostunut kotiasioista, Pajula kertoo.

– Sanoisin että vakavin merkki on se, kun se työ priorisoituu aina ykköseksi ja kaikki muu tulee vasta sen jälkeen. Työstä ei myöskään saa enää entisenlaista tyydytystä, Pajula kiteyttää työnarkomaanin tunnistamisen.

Työterveyspsykologin mukaan perheellisillä työnarkomaaneilla tilanne on parempi kuin yksin elävillä. Perheellisellä, paljon töitä tekevällä ja työtaakkansa alle kaatuvalla, on puoliso ja lapset, jotka saattavat huomata merkit. Pajula kertoo myös, että yksinelävän työnarkomaniaa ei välttämättä tunnisteta, ennen kuin tilanne on jo karannut käsistä.

– Joskus tietysti työtoverit huomaavat, että toinen tekee hulluja tuntimääriä ja vaikuttaa väsyneeltä, Pajula miettii.

Hoitoon hakeutuminen harvinaista

Työterveyspsykologi Laura Pajulan mukaan ongelma on suhteellisen yleinen.

– Vastaanotolleni heitä ei kovin usein tule, mutta sehän tavallaan kuuluukin taudinkuvaan. Työnarkomaanit eivät tunnista sairauttaan, samaan tapaan kuin muutkaan riippuvaiset. Työnarkomaanit pyrkivät usein sellaiseen työhön, missä he saavat mahdollisimman paljon vastuuta ja töitä, kuten esimerkiksi pörssimeklariksi, Pajula huomauttaa.

Työriippuvuudella voi Pajulan mukaan olla vakavia seurauksia.

Työnarkomaanilla työn imu liittyy täydellisyyden tavoitteluun ja hallinnan ylläpitämiseen

Laura Pajula

– Ensimmäisenä univaikeudet tulevat mieleen. Toisekseen stressistä johtuvat elimelliset sairaudet kuten sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisiä työnarkomaaneilla, Pajula kuvailee.

Pajula kertoo myös, että hoitamattomana työnarkomania voi johtaa jopa kuolemaan, mutta ainakin vakavaan uupumukseen.

– Usein heille tulee sitten se viimeinen stoppi, joko perheen puolelta tai työnantajan, työterveyspsykologi Laura Pajula kertoo.

– Joko kroppa pettää tai sitten perheeltä ja läheisiltä tulee niin paljon palautetta, että on pakko alkaa miettiä omaa hyvinvointiaan ja työnteon määrää.

Internetlähteiden mukaan töiden nostaminen kaiken muun edelle saattaa näyttää läheisille usein jopa narsismilta, mutta Pajula kumoaa tämän huolen.

– Kyllähän se saattaa siltä näyttää, mutta eri asioista nyt puhutaan.

Parantuminen on mahdollista

Vaikka työnarkomania Pajulan mukaan on riippuvuus, kuten esimerkiksi alkoholismi, ei työnarkomaanin tarvitse hänen mielestään työntekoa lopettaa.

– Kyllä he voivat ihan palata normaaliin työelämään, jos ovat valmiita näkemään paljon vaivaa sen eteen, Pajula pohtii.

– Kyllä se vaatii paljon työtä.

Työnarkomaanilla työn imu liittyy täydellisyyden tavoitteluun ja hallinnan ylläpitämiseen

Laura Pajula

Pajula selvittää, että työnarkomaanin hoitoprosessin tärkein askel on hakeutua hoitoon. Työterveyshuollosta on hyvä aloittaa, sitä kautta työnarkomaanille voidaan räätälöidä terapia, jonka kautta henkilö voidaan kuntouttaa takaisin normaaliin elämään.

– Usein riittää työnkuvan tarkistaminen ja työtehtävien muokkaaminen kevyemmiksi, Pajula summaa.