1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vihreiden Tynkkynen: Tasa-arvoinen avioliittolaki voi vielä mennä läpi

Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen on harmissaan siitä, että lakivaliokunta äänesti tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. Tynkkynen ihmettelee, miksi osa kansanedustajista äänesti omien kannattajiensa enemmistöä vastaan.

Kotimaan uutiset
Oras Tynkkynen
Oras TynkkynenYle

Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen on pettynyt siihen, että lakivaliokunta hylkäsi kansalaisaloitteen samaa sukupuolta olevien välisestä avioliittolaista. Aloite kaatui valiokunnassa äänin 10-6.

– Tietysti on harmillista, että lakivaliokunnassa enemmistö päätyi vastustamaan tasa-arvoista avioliittolakia, kun suomalaisista selvä enemmistö on sen kannalla, Tynkkynen sanoo.

– Luvut ovat ehkä yllättävänkin huonot sen takia, että demareista kaksi ei ollut edes paikalla äänestyksessä, Tynkkynen jatkaa.

Vastikään Tahdon 2013 -kampanja teetti Taloustutkimuksella kyselyn, johon vastasi tuhat suomalaista. Kyselyssä tasa-arvoista avioliittolakia kannatti 65 prosenttia vastanneista.

Syksyllä tulossa tiukka äänestys

Koko eduskunta käsittelee lakivaliokunnan mietintöä syksyllä. Tynkkynen uskoo, että syksyn äänestyksestä tulee tiukka.

– Lakivaliokuntaan hakeutuu keskimääräistä konservatiivisempia edustajia. Hyvinkin voi olla, että syksyllä vielä tämä äänestys voitetaan, Tynkkynen sanoo.

Tynkkynen ihmettelee, miksi osa kansanedustajista äänestää puolueensa kannattajien enemmistö vastaan. Hän viittaa kyselyihin, joiden perusteella enemmistö myös keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajista kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia.

– On erikoista, että näiden puolueiden kansanedustajat eivät halua noudattaa omien kannattajiensa enemmistön mielipidettä, Tynkkynen sanoo.

Lakivaliokunnassa sukupuolineutraalia avioliittolakia vastaan äänesti muun muassa kolme kokoomuslaista ja kaksi keskustalaista.

Lue seuraavaksi