Räsänen: Poliisi ei voi houkutella nettipedofiilejä

Sisäministeri Päivi Räsäsen mukaan poliisi voi käyttää netissä peiteprofiilia. Poliisi ei kuitenkaan voi olla aloitteellinen ja houkutella seksuaalirikokseen. Räsänen lupaa selvittää, ovatko poliisin keinot riittävät.

politiikka
Päivi Räsänen.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsäsen.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) lupaa selvittää, onko poliisilla käytössään tarpeelliset keinot internetissä lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten estämiseksi ja selvittämiseksi.

Perussuomalaisten kotkalaiskansanedustaja Juho Eerola esitti Räsäselle kirjallisen kysymyksen asiasta sen jälkeen, kun Ylen MOT-ohjelmassa aikuiset miehet lähestyivät tekaistuja lapsiprofiileja. Ohjelmassa tehtiin kuvitteelliset 13- ja 14-vuotiaiden tyttöjen profiilit, jotka keräsivät useita kymmeniä yhteydenottoja miehiltä. Yhteydenotot tehtiin seksuaalisessa tarkoituksessa ja viisi miehistä ilmestyivät myös sovituille tapaamispaikoille.

Räsäsen mukaan poliisi ei voisi tällä hetkellä toimia MOT-ohjelman tavoin. Poliisi ei voi lain mukaan esimerkiksi tehdä aloitetta rikoksen tekemiseen. Räsänen lupaa, että poliisin toimintamahdollisuudet selvitetään ensi vuoden loppuun mennessä ja selvitys sisältää mahdollisen esityksen lakimuutoksesta.

Räsäsen mukaan peiteprofiilia voidaan käyttää netissä, vaikka epäillyn henkilöllisyys ei olisikaan tiedossa. Henkilö pitää kuitenkin pystyä yksilöimään esimerkiksi nimimerkin tai ip-osoitteen mukaan.