Suosittu Ella ja kadonnut karttakeppi kantaesityksenä lasten Miniteatterissa: "Yhtä ilotulitusta"

Kun opettajan karttakeppi katoaa, siitä alkaa seikkailu. Timo Parvelan huippusuositun lastenkirjasarjan teokseen Ella ja kadonnut karttakeppi perustuva näytelmä nähdään Suomen kantaesityksenä tänä kesänä Hämeenlinnassa.

kulttuuri
Miniteatterin lapsia.
Nina Keski-Korpela / Yle

Ellan nimiroolissa nähdään 11-vuotias koululainen Helmi Riippi, 11.

– Aluksi opettajalta hukkuu karttakeppi ja sitten oppilaat alkavat etsiä sitä ja sattuu kaikenlaisia kommelluksia, käydään oopperassa ja tehdään äideille äitienpäiväesitystä, kaikenlaista hauskaa.

Helmi Riippi on itsekin lukenut melkein kaikki Ella-kirjat.

– Tämä on niistä kaikista hauskin ja toiminnallisin. Ella on puhelias ja toiminnallinen, ja aika samanlainen kuin minä itse.

– Opettaja on höpönen ja kaikki ovat persoonallisia ja erilaisia. Lapset ovat aina yhdessä eikä niillä ole riitoja, tämä on sellainen unelmaluokka.

Helmi Riippi käy noin 700 oppilaan Seminaarin koulua Hämeenlinnassa ja kaipaisi pienemmän koulun tunnelmaa.

– Kyllä itse haluaisin käydä pienempää koulua, siellä on kotoinen olo ja hyvä tunnelma.

Tilaa persoonille ja erilaisuudelle

Suomen kantaesityksen on dramatisoinut Miniteatterin (siirryt toiseen palveluun) toiminnanjohtaja, ohjaaja Marja Myllyniemi.

– Itselleni Ella oli tuntematon. Luin niitä pinkan ja soitin Timo Parvelalle ja kysyin lupaa, saanko dramatisoida. Hän ajoi juuri Hämeenlinnasta ohi autollaan ja sanoi, että juu, sen kun teet vaan. Hän suositteli Ella ja kadonnut karttakeppi -kirjaa sen saaman Plättä-palkinnon takia, lapsiraati oli äänestänyt sitä hauskaksi.

– Minulla oli tosi hauskaa, kun luin sen, ja heti nappasi, että tämä on se. On tosi viehättävää, kun siinä on koulu, missä arvostetaan jokaisen henkilökohtaista persoonallisuutta luokassa. Kaikki antavat toisilleen tilaa ja ovat hyviä kavereita, kun on pieni luokka, vain seitsemän oppilasta. Tämä on nerokas ja hieno tarina, vaikka onkin hauska.

Hauska on vaikeaa tehdä

Myllyniemi antaa suitsutusta näyttelijäkaartilleen.

– On oikein loistava, seitsikolla on melkein luonneroolit. Hauskaa on tosi vaikea tehdä. Tässä on paljon kohtauksia, joissa kohelletaan, ja sen ohjaaminen niin kuin se tehtäisiin ensi kerran on vaikeaa, kun se on hyvin tarkkaan harjoiteltua.

– Lisäksi lapsille pitää antaa valtuudet, että he saavat olla riehakkaita, iloisia ja välittömiä, ja kaikki harjoitukset ovatkin menneet niin, että on aikamoinen draivi päällä koko ajan. Tämä on ollut yhtä ilotulitusta ja tosi hauskaa tehdä lasten kanssa, Myllyniemi kehuu.

Miniteatterissa Ellan käymä koulu ei ainakaan ole homekoulu, kun kattokin puuttuu. Ella ja kadonnut karttakeppi saa ensi-iltansa paljaan taivaan alla Aulangon Graniittilinnassa sunnuntaina 29. kesäkuuta 2014.