"Tänä kesänä olen iloinen tyttönen"

Aino-Kaisa Saarinen säteili keskiviikkona kilpaa auringon kanssa Vuokatin vaaran laella. Saarinen voitti Sotkamossa järjestettävän Vuokatin Aateli Race -kilpailun jälleen kerran.

urheilu
Aateli Race -kilpailun naisten kärkikolmikko palkintopallilla.
Sanna Kähkönen / Yle

Kaksipäiväinen Vuokatin Aateli Race koostui tiistaisesta vapaalla hiihtotavalla rullahiihdetystä prologista ja keskiviikkoisista maastojuoksusta ja vapaan hiihtotavan rullahiihdosta. Ensimmäisenä loppuun kisattiin naisten kilpailu. Kokonaiskilpailun korkeimmalle korokkeelle nousi Aino-Kaisa Saarinen. Toinen oli Kerttu Niskanen ja kolmas Laura Mononen. Kainuun Hiihtoseuran Anne Kyllönen sijoittui neljänneksi.

– Olen tyytyväinen, että olen parantanut tuloksiani viime kesän kilpailuun verrattuna. Polvi on kyllä vihotellut tänä kesänä. Mutta kaiken kaikkiaan voi sanoa, että harjoittelukausi on lähtenyt hyvin käyntiin, kertoo Anne Kyllönen, joka kisasi käytännössä kotimaastossaan.

Aino-Kaisa Saarinen saavuttaa maailiviivan Vuokatin vaaran laella Aateli Race -kilpailussa.
Aino-Kaisa Saarinen lykkii maaliin rankan Vuokatin vaaran nousun jälkeen.Sanna Kähkönen / Yle

Kerttu Niskanen nousi kisassa hopealle.

– Vaikka on kesäkuu, mutta kun saa hyvät tytöt rinnalle ja numerolapun rintaan, niin kyllä syttyy, Niskanen hehkui.

– Olen saanut itseni ahtaalle täällä Vuokatissa. Nyt on vähän treeniväsymystä, mutta tässä vaiheessa harjoittelukautta kuuluukin tuntua tältä.

Myös Niskanen kehuu harjoituskauden alun sujuneen suunnitelmien mukaan. Nälkä tulevaa talvea kohtaan kasvaa koko ajan. Hän antaa myös kiitosta uudelle huollolle ja valmennusjohdolle.

– Nyt pitää saada ne viisaimmat päät yhteen, että urheilijat pääsevät parhaimpaansa ladulla.

Niskanen muistelee lämmöllä menestyksekästä olympiatalvea selän takana.

– Viime kaudessa oli jotain. Toinen toistaan kun tsemppaamme, niin se näkyy tuloksissakin, ja jotenkin viime kaudella onnistuimme tässä hengen luomisessa upeasti.

Vaaran valloittaja kerta toisensa jälkeen

Vuokatin Aateli Race on kisattu kymmenen kertaa. Seitsemän kertaa vaaran ruhtinattareksi on kruunattu Aino-Kaisa Saarinen. Tänä kesänä naisten maajoukkueen konkarilla oli erityisen kepeä olo ponnistuksista huolimatta.

– Tänä kesänä olen iloinen tyttönen. Jotenkin tuntuu, että viime kaudella sain olympialaisissa taas pelin auki. Sillä hyvällä fiiliksellä olen jatkanut, Saarinen hymyilee.

Saarinen on koetellut itseään ennen Vuokattia tutussa, kansainvälisessä seurassa.

– Kikkan (Randall) oli luonani kaksi viikoa ja saimme aivan upean leirin järjestettyä. Mahtavaa, miten pystyy erilaisilla harjoitteilla saamaan kropan väsyksiin.

Vuokatin valloitusta vaaran ruhtinatar aikoo juhlia maltillisesti.

– Taidan ihan vaan heittäytyä sängylle, Aino-Kaisa Saarinen nauraa.

Lähdemäki voitti miesten kisan

Miesten kokonaiskilpailun voittoon kiihdytti Saarijärven Pullistuksen Sami Lähdemäki. Toinen oli Anssi Pentsinen ja kolmas Matias Strandvall.

Kuhmo Skin Juho Mikkosen sijoitus oli 15:s. Vuokatti Ski Teamin Martti Jylhä sijoittui 16:ksi ja saman seuran Mikko Koutaniemi venytti sijalle 21.

Juttua täydennetty miesten tuloksilla 25.6. klo 15.52.