Rönttösen rypytyksen MM-titteli jaossa Kuhmossa

Brasiliassa kilvoitellaan parhaillaan jalkapallon maailmanmestaruudesta, mutta Suomi-neidon lanteilla järjestettävissä MM-kisoissa punnitaan kädentaitoja. Kainuussa, Kuhmossa kisataan torstaina ensimmäiset rönttösen rypytyksen maailmanmestaruuskilpailut.

Kotimaa
rönttönen
Yle

– Mukana on osallistujia aloittelijoista pitkän linjan rypyttäjiin, riemuitsee Jari Kyllönen.

Kyllönen edustaa rypytyskisojen järjestäjäorganisaatiota, Kuhmolaiset hyvän ruoan ystävät -yhdistystä. Torstaina Kuhmon torilla etsitään paikallisen perinneherkun, rönttösen taidokkainta rypyttäjää. Kisat ovat avoinna kaikille, ainoastaan ammatikseen leipomossa työskentelevä henkilö on määritelty ylikuntoiseksi rönttöskilpaan.

– Mukana on muun muassa nuoria tyttöjä ja vanhoja miehiä, jotka ovat kuulema innokkaita leipureita. Tämä on herättänyt kiinnostusta sukupuoleen ja ikään katsomatta, Kyllönen kehuu.

Kilpailussa tarkkaillaan valmiin teoksen ulkonäköä, mutta myös mitataan ajallista suoristusta kaulinta- täytteenlaitto- ja rypyttämisvaiheessa.

Maailmanmestaruudet ratkotaan yksilö- ja joukkuesarjoissa. Henkilökohtaiseen kisaan on ilmoittautunut ennakkoon liki 20 kilpailijaa ja joukkueita on mukana noin kymmenenkunta.

– Kaikkiaan meille on tulossa noin 50 osallistujaa. Asetettu tavoite kisaajien suhteen on melkolailla saavutettu, Jari Kyllönen ynnää.

Mummon valmentamana joukkuekisaan

Kuhmolainen Tuomas Kettunen innostui mukaan jalkapallokavereidensa kanssa. FC Kehon miehet osallistuvat joukkuesarjaan.

– Kaikki sai alkunsa kevättalvella, kun saatiin vihiä kesällä järjestettävästä tapahtumasta. Tottakai FC Kehon kilpailuhenkisyys on sitä luokkaa, että varsinkin kun puhutaan maailmanmestaruuskisoista, niin heräsi heti mielenkiinto, että näihin kilpailuihin on päästävä, Kettunen kertoo.

Mummalta on tullut kysyttä, miten homma oikein hoidetaan. Sieltä tuli enemmäkseen mielikuvaharjoitteita.

Tuomas Kettunen

Jalkapallomiehet pitävät merkittävänä, että suomalaisena palloilijana on mahdollisuus osallistua mm-kisoihin.

– Voimme sitten kehua, että FC Keho on ollut MM-kisoissa. Mutta mitkä kilpailut on kyseessä, se on toissijaista, kuhmolaisfutari veistelee.

Kettunen kertoo, että rönttösiä on tullut nautittua usein, niin lapsuudessa mummolassa kuin aikuisiällä jalkapallotreenien jälkeen – ei kuitenkaan itsetehtyjä. Palloilijoiden kisakunto on h-hetkellä arvoitus.

– Jollain tapaa tämä on hyppy tuntemattomaan. Kisaa edeltävänä päivänä on jossain määrin harjoiteltu liikkeitä, että ei ole kuitenkaan ihan tuntematon asia.

Tuomas Kettunen on hakenut apua tutulta valmentajalta.

– Omalta mummalta on tullut kysyttä, miten homma oikein hoidetaan. Sieltä tuli enemmäkseen mielikuvaharjoitteita.