1. yle.fi
  2. Uutiset

Kesätapahtumien superviikonloppu Rovaniemellä

Napapiirin imu on vahva kesäkuun viimeisenä viikonloppuna. Rovaniemelle väkeä vetää peräti viisi suurta tapahtumaa. Viikonlopulle osuvat paitsi Jutajaiset, Rovaniemi Marathon ja agilityn maajoukkuekarsinnat, myös lentopalloturnaus Kultavaskooli sekä Pohjoismaiden Naisliiton kesäkonferenssi.

ilmiöt

Kesäkuun viimeinen viikonloppu on varsinainen Rovaniemen kesän superviikonloppu.

Käynnissä ovat yhtä aikaa ainakin folklorefestivaali Jutajaiset, lentopalloturnaus Kultavaskooli, juoksutapahtuma Rovaniemi Marathon, agilityn maajoukkuekarsinnat sekä Pohjoismaiden Naisliiton kesäkonferenssi.

Lentopalloilijoiden suviseurat

LentopalloturnausKultavaskoolijärjestetään tänä vuonna jo 37. kertaa. Tapahtumaa vuosikymmenet järjestänyt tiedottaja Erkki Kuoksa malttaa tuskin odottaa.

Kultavaskoolihan on lentopalloilijoiden suviseurat. Kun kerran on tähän uskoon tullut, niin ei siitä voi luopua. Tullaan pitämään hartaushetkiä pelien välissä ja pelien jälkeen.

Erkki Kuoksa

– Tämä on Suomen suurin ja vanhin ja kaunein ja paras ja ihanin [lentopalloturnaus], Kuoksa sanoo.

Viikonlopun turnaukseen odotetaan yli 1500 lentopallon pelaajaa. Yksi heistä on Tornion Kivirannan vesoissa pelaava Sami-Pekka Laukkanen, joka kertoo joukkueensa olevan niitä turnauksen kovimpia. Miesten B-sarjassa pelaavalla porukalla ei Laukkasen mukaan pomppu välttämättä nouse, mutta suu käy – ja se on osa turnauksen viehätystä.

– En osaa kuvitella kesää ilman Kultavaskoolia. Se on lentopalloilullisesti vuoden kohokohta, Laukkanen sanoo.

Erkki Kuoksa intoutuu vertaamaan Kultavaskooli-turnausta toiseen satavarmaan kesänmerkkiin.

Kyllähän legendaarisissa Vaskoolitansseissa pelataan pelejä uudestaan ja ehkä jo vähän seuraavankin päivän pelejä. Ne on pakko kokea.

Sami-Pekka Laukkanen

– Kultavaskoolihan on lentopalloilijoiden suviseurat. Kun kerran on tähän uskoon tullut, niin ei siitä voi luopua. Tullaan pitämään hartaushetkiä pelien välissä ja pelien jälkeen. Nähdään ystäviä, tasataan tietoja siitä, mitä vuoden aikana on tapahtunut ja vanhimmat jo kyselevät, että mikä lääkitys on päällä.

Turnausviikonloppuun mahtuu peräti 760 ottelua. Taistot käydään kahdellakymmenelläyhdellä eri kentällä, mutta jälki- ja ennakkopelejä väännetään Laukkasen ja Kuoksan mukaan myös Rovaniemen iltahumussa.

– Varmasti! Kyllähän legendaarisissa Vaskoolitansseissa pelataan pelejä uudestaan ja ehkä jo vähän seuraavankin päivän pelejä. Ne on pakko kokea ja päivittää vähän kuulumisia, Laukkanen kertoo.

– Sen verran olen kuullut ravintoloitsijoilta, että se on Kultavaskooli ja Kelekkamessut: sillon on pakki täynnä. Tarjoilijoiden pitää nojata hanoihin, että juomaa riittää, Kuoksa jatkaa.

Rovaniemen syke nousee viikonlopuksi

Koko joukko samaan aikaan järjestettäviä tapahtumia takaa sen, että viikonloppuna Rovaniemi vetää väkeä paitsi naapurikunnista, myös muualta Suomesta ja ulkomailta saakka.

Jutajaisissa vietetään tapahtuman Rovaniemen taipaleen 20-vuotisjuhlavuotta. Kuluneiden vuosien kunniaksi folklorefestivaali on tänä vuonna erityisen paikallislähtöinen, mutta viikonlopun aikana nähdään myös kauempaa tulleita esiintyjiä, kuten vaikkapa Elastinen, Tuliset tenorit ja ruotsalainen folkbändi Bjäran.

Lauantaina juostaan myös jokakesäinen** Rovaniemi Marathon**, jonka lajikirjoon mahtuvat maratonin ja puolimaratonin lisäksi myös kymppi, pyörätuolikelaus ja lasten minimaraton sekä sauvakävelijöiden sarjat. Tapahtumaan on ilmoittautunut ennätykselliset 560 juoksijaa yhdeksästätoista eri maasta. Kokonaisosallistujamäärän odotetaan kipuavan 700-800 juoksijan paikkeille. Kaukaisimmat osallistujat tulevat Kiinasta, Australiasta ja USA:sta. Ulkomailta tulee noin 70 juoksijaa.

Viikonloppuna Rovaniemellä mitellään myös agilityn maajoukkuekarsinnoissa. Maajoukkuepaikkajakoa tuomaroivat Eeva-Liisa Pohjanen ja Rauno Virta. Johtavana ylituomarina toimii Anders Virtanen. Kisoihin osallistuu noin 400 koirakkoa.

Kesäkuiseen superviikonloppuun mahtuu myös Marttojen emännöimä Pohjoismaiden Naisliiton kesäkonferenssi, jonka suojelijana toimii Tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio.

Lue seuraavaksi