1. yle.fi
  2. Uutiset

Pelottaako vai pelastaako kandilääkäri?

Opiskelijalääkärit ovat hyvin yleinen näky terveyskeskuksissa ja päivystyksissä kesällä. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan yhteispäivystyksessä liki puolet lääkäreistä on kesä-heinäkuussa opiskelijoita. Luotatko kandilääkäreihin? Millaisia kokemuksia sinulla on kesäpäivystyksestä? Onko siinä eroa, jos vastaanotolla on piakkoin valmistuva vai jo tutkinnon suorittanut lääkäri?

Kotimaan uutiset
Lääkäri kuuntelee potilaan hengitystä stetoskoopilla
Raimo Torikka / Yle

Lääkärin ammatti herättää monia tunteita, koska oma terveys annetaan toisen käsiin. Kaikki, sekä lääkärit että potilaat, toivovat parasta mahdollista hoitoa.

Kesällä terveyskeskusten ja päivystysten lääkäreistä iso osa on vielä lääkäreiksi opiskelevia kandidaatteja. Kesken olevat opinnot puhuttavat toisinaan potilaiden keskuudessa. Saanko ammattimaista hoitoa? Voiko luottaa opiskelijaan? Osaako opiskelija tehdä oikeat päätelmät?

Pohjois-Karjalan yhteispäivystyksessä kesä-heinäkuussa liki puolet lääkäreistä on kandeja. Ensihoidon ylilääkäri Susanna Wilénin mukaan päivystystä ei olisi kesällä ilman opiskelijoita.

– Kandit pelastavat päivystyksen kesällä. Toinen vaihtoehto olisi pitää päivystys kiinni kesäajan. Ei sekään toimisi.

– Yhteispäivystyksessä harva edes huomaa, että on asioinut kandin kanssa. Työskentely saattaa olla verkkaisempaa, mutta kandit ovat hyvin pedantteja ja kysyvät kyllä neuvoa tarvittaessa jo valmistuneelta lääkäriltä, Wilén sanoo.

Wilénin mukaan hoito, jota opiskelijalääkäri pystyy tai ei pysty antamaan ei riipu suoraan hänen vuosikurssistaan vaan siitä, mitä kursseja hän on suorittanut. Wilén muistuttaa, että opiskelijoilla täytyy olla aina tavoitettavissa myös laillistettu lääkäri.

– Tämä on tällaista kisälli-mestari -toimintaa. Sijaisuudet ovat erittäin tärkeitä opiskelijoille, muutoinhan he olisivat harjoittelemassa käytäntöjä täällä vasta valmistuttuaan.

Millaisia kokemuksia sinulla on opiskelijalääkäreistä? Oletko saanut tarvitsemasi avun? Onko jokin asia jäänyt hoitamatta, koska vastaanotolla on ollut kandi?

Keskustelu suljettu 27.6. klo 15.41. Kiitos osallistujille!

Lue seuraavaksi