Ihmisoikeusjärjestöt pettyivät avioliittoaloitteen tyrmäykseen

Setan pääsihteerin mielestä tuntuu siltä, että avioliittoaloitteen käsittelyä on pitkitetty tietoisesti.

Kotimaa

Ihmisoikeusjärjestöt vaativat eduskuntaa päättämään sukupuolineutraalista avioliitosta ja isyyslaista vielä tämän vaalikauden aikana. Kantansa esittävät Amnesty, Ihmisoikeusliitto, Regnbågsankan, Sateenkaariperheet ja Seta.

Setan pääsihteeri Aija Salo pitää valitettavana, että eduskunnan lakivaliokunta päätyi esittämään sukupuolineutraalia avioliittolakia esittävän aloitteen hylkäämistä. Päätös syntyi valiokunnassa luvuin 10–6.

– Toivomme, että lakivaliokunta valmistelee mietintönsä kesätauon jälkeen mahdollisimman nopeasti, jotta asia saadaan eteenpäin ja uuteen valiokuntaan, Salo sanoo tiedotteessa.

Lakivaliokunnan mietintö etenee käsiteltäväksi eduskunnan suureen saliin syksyllä.

Naisparien lasten vanhemmuus huomioon

Hallitus antoi keskiviikkona eduskunnalle esityksensä isyyslaiksi. Esitys ei ota kantaa naisparien vanhemmuuden vahvistamiseen. Oikeusministeriön perustama työryhmä alkaa kuitenkin valmistella naisparien lapsia koskevia pykäliä. Tarkoituksena on taata naisparin perheeseen syntyvän lapsen juridinen suhde molempiin vanhempiinsa.

Nykyisin lapsen äidin naispuoliso voidaan vahvistaa lapsen juridiseksi vanhemmaksi vain perheen sisäisellä adoptiolla.

Oikeusministeriön mukaan työryhmän on saatava työnsä päätökseen niin, että hallituksen esitys asiassa on valmis tämän vuoden loppuun mennessä. Tavoitteena on, että eduskunta hyväksyy esityksen vielä tämän vaalikauden aikana.

Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä on tyytyväinen, että hallitus ottaa naisparien perheet huomioon isyyslakiuudistuksessa. Hän on kuitenkin huolissaan siitä, että naisparien lapsia koskevat pykälät annetaan vasta ensi syksynä.

– Olisi ollut parempi antaa kaikki muutokset yhtenä esityksenä. Nyt jää vaara siitä, että naisparien lapsia koskevat pykälät jäävät syystä tai toisesta säätämättä, Jämsä toteaa.