Pirullinen koru kertoo porilaisuudesta

Jokaisen paljasjalkaisen tai henkisen porilaisen kunniaksi on luotu peräti kaksi korusarjaa. Piru- sekä Jaa mää vai-riipukset kertovat paikkakunnan ajatusmaailmasta.

Kotimaa
Hopeakoru, jossa lukee Jaa Mää vai
Jari Laasanen / Yle

Pieni pirullinen olento killuu hopeaketjusta henkihieverissä. Pullean sympaattinen koru on suunniteltu vastaiskuksi porilaista imagoa kohtaan.

– Yleensä porilaiset on kuvattu kauhean pirullisina, joten päätin tehdä mahdollisimman söpön pirusarjan. Kyseessä on lievästi ylipainoinen piru, jolla on sukkahousut jalassa, naurahtaa kultaseppä Henna Kallionkieli.

Porin piru ei suinkaan ole ainoa kaupungin kunniaksi suunniteltu koru. Samaan aikaan julkaistu kaulaketju paljastaa toisen porilaisen, lunkin ja vähän lagonisenkin elämänasenteen: Jaa mää vai?

– Halusin tehdä korusarjan, jossa lukee Porin murteella jotain. Innoittajana siinä oli Sinkkuelämää-sarjan Carrie-nimikaulakoru. Toki olisi kiva, että miehilläkin olisi oma koru, jolla voisi rehvastella nakkikioskijonossa, joten tein heillekin korusarjan samasta aiheesta, toteaa korumuotoilija Mari Syren.

Osuvia koruja

Korustudio Linnan uumenissa syntyvät korut on otettu hyvin vastaan.

– Eräs mies osti porilaiselle vaimolleen vastikään Jaa mää vai-korun ja kertoi sen kuvaavan hyvin rouvan asennetta, kun tätä pyydetään tekemään jotain, Syren sanoo.

Myös Porin kaupunki on antanut tukensa koomisille koruille. Tekijät toivovat kaupungin työntekijöiden ja virkamiesten innostuvan kantamaan symbolia ylpeydellä.

– Tämä Porin piru ei ainakaan piruile takaisin, mitä nyt ehkä hieman olemuksellaan. Piru killuu kaulakorujen lisäksi muun muassa rannekoruissa, solmioneuloissa ja kalvosinnapeissa, Henna Kallionkieli luettelee.