1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jätekuljetuksista miljoonaluokan riita Porissa

Porin kaupunki tulkitsee, että osa jätteenkuljetuksista on viety vastoin sopimusta Porin jätehuollon ohi suoraan polttolaitoksiin. Kaupunki haluaa jätteiden siirtoa ensin kaatopaikalle, josta ne viedään edelleen poltettavaksi.

Kotimaan uutiset
Hangassuon kaatopaikka
Tapio Termonen / Yle

Porissa on meneillään iso kiista jätteiden kuljetuksesta.

Jätealan yritykset haluaisivat viedä kotitalouksissa syntyvät yhdyskuntajätteet esimerkiksi Riihimäelle poltettavaksi, mutta Porin kaupunki vaatii jätteiden kuljettamista ensin Hangassuon kaatopaikalle. Sieltä kaupunki haluaa toimittaa jätteet itse hyötykäyttöön.

– Osa kuljettajista on tuonut jätekuormat Hangassuolle määräysten mukaisesti ja osa ei. Tästä aiheutuu suuri ongelma, koska jätteet ovat kunnan vastuulla ja myös jätehuollon talous perustuu pitkälti siihen, että jätettä tulee, sanoo Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus.

Hannuksen mukaan kaupungin tahto perustuu lakiin. Jätteiden kuljetuksella on jopa miljoonaluokan taloudellinen vaikutus.

– Viime vuonna jätehuolto teki 600 000-700 000 euroa tappiota tämän ohiviennin takia. Määräysten mukaan kotitalouksissa syntynyt jäte on kunnan omaisuutta. Jätteet menevät kuitenkin lopulta kaupungin kaatopaikankin kautta hyötykäyttöön polttolaitokseen.

Lue seuraavaksi