Sote-palvelujen järjestämisvastuu tulee viidelle sote-alueelle

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta saatiin viimein sopu. Sote-alueet päättävät, mitkä kunnat ja kuntayhtymät ovat tuottamisvastuussa.

politiikka
Sote-uudistuksen tiedotustilaisuus.
Vasemmalta Leena Rauhala (kd), Tapani Tölli (kesk.), Juha Rehula (kesk.), Hanna Mäntylä (ps.), Peruspalveluministeri Susanna Huovinen, Jouni Backman (sd.), Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty, Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko, Erkki Virtanen (vas.), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) ja Ulla-Maj Wideroos (r.) Sote-uudistuksen sovun tiedotustilaisuudessa sosiaali- ja terveysministeriössä Helsingissä keskiviikkona 25. kesäkuuta 2014.Trond H. Trosdahl / Str / Lehtikuva

Sote-uudistuksen pohjaksi tulee viisi sote-aluetta, jotka päättävät sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä, mutta eivät itse tuota niitä. Sote-alueet ovat vastuussa siitä, että palvelut ovat asukkaiden saavutettavissa.

Sote-lakiesityksen sisällöstä kerrottiin keskiviikkona uudistusta valmistelevan parlamentaarisen ohjausryhmän tiedotustilaisuudessa.

Sote-alueet päättävät vastaisuudessa neljän vuoden välein, mitkä kunnat ja kuntayhtymät tuottavat sosiaali- ja terveyspalvelut. Tästä niin kutsutusta järjestämispäätöksestä tulee tärkein sote-alueiden päätöksenteon väline. Siinä määritellään miten palvelut järjestetään, ja varmistetaan lähipalvelujen sekä kielellisten oikeuksien säilyminen.

Kunnat rahoittavat sote-alueiden toiminnan, ja sote-alueet puolestaan kohdistavat varat palvelujen tuottajille järjestämispäätöksen mukaisesti. Sote-alueista tulee hallinnoltaan kuntayhtymiä, joiden johdossa on myös kuntien edustajia. Tuottamisvastuussa olevia kuntia ja kuntayhtymiä ei ole vielä määritelty.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallintoneuvoksen Pekka Järvisen mukaan lakiesityksessä rajataan tiukat kriteerit sille, milloin ja missä palveluja voidaan voidaan keskittää.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok.) mukaan kukin sote-alue päättää mahdollisesta palvelujen yksityistämisestä. Kuntien ja kuntayhtymien lisäksi palveluja voivat tuottaa yksityiset yritykset ja järjestöt.

Viiden suuren sote-alueen mallista sovittiin maaliskuussa. Nyt varmistui, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämis- ja tuottamisvastuu erotetaan toisistaan. Uudistuksesta piti alun perin päästä sopuun toukokuun loppuun mennessä, mutta työ kesti odotettua kauemmin.

Sote-lain luonnos lähtee elokuun puolivälissä lausuntokierrokselle kuntiin, ja eduskunnan käsiteltäväksi se on määrä saada syksyn aikana.

Sote-lain on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2015, ja sen jälkeen käynnistyy sote-alueiden muodostaminen. Samaan aikaan käynnistyy tuottamisvastuussa olevien kuntien ja kuntayhtymien määrittely. Niiden on määrä aloittaa toimintansa vuoden 2017 alussa.

– Tämä ei ole kenenkään oma malli eikä minkään puolueen malli, vaan meidän yhteinen malli, kommentoi peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) tiedotustilaisuudessa. Huovinen toimi parlamentaarisen ohjausryhmän puheenjohtajana.

Huovisen mukaan nyt on tärkeää saada laajasti palautetta tehdyistä ratkaisuista, koska sote-uudistus on tärkein sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus vuosikymmeniin.