1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suurremontit sulkevat Kiasman ja Helsingin taidemuseon yhtä aikaa

Helsingin merkittävimmät nykytaidemuseot menevät remonttien vuoksi kiinni kuukausiksi. Nykytaiteen museo Kiasma sulkee ovensa syyskuussa puoleksi vuodeksi ja Helsingin kaupungin taidemuseo elokuussa yli vuodeksi.

kulttuuri
Sisäkuvaa Kiasmasta.
Kiasma menee remonttiin puoleksi vuodeksi syyskuussa.Yle

Tennispalatsin ulkosivu on verhottu remonttipressuihin. Elokuussa remontti siirtyy myös sisätiloihin, kun Helsingin kaupungin taidemuseo imaisee tiloihinsa naapurissa olleen Kulttuurien museon ja Kauppatorin läheisyydessä toimivan Kluuvin gallerian.

Helsingin taidemuseon remontin budjetti on 3,6 miljoonaa euroa, ja urakka kestää yli vuoden.

- Kulttuurien museon tilat eivät vastaa ilmastoinniltaan taidemuseon vaatimuksia. Ilmastointiremontti on pitkäaikainen remontti, selittää taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila aikataulua.

Myös valtion nykytaidemuseon Kiasman 15-vuotias rakennus vaatii peruskunnostusta. Sekin sulkee ovensa syyskuussa puoleksi vuodeksi.

- Valitettavasti osa remonttitöistä on sellaisia, ettei museo voi olla auki yleisölle samaan aikaan. Esimerkiksi tuo tuloaulan lasikaton korjaus, sanoo Kiasman johtaja Pirkko Siitari.

Nykytaiteen museo Kiasman johtaja Pirkko Siitari.
Nykytaiteen museo Kiasman johtaja Pirkko Siitari.Yle

Lasikaton lisäksi Kiasmankin ilmastointia uusitaan, eli talo liitetään kaukokylmään. Lisäksi muun muassa Kiasma-teatterin tanssipermantoa ja rakennuksen sisäkattoja kunnostetaan.

Valtion kiinteistöistä vastaava Senaattikiinteistöt ei vielä paljasta remontin budjettia, koska tarjouskilpailu urakoista on parhaillaan kesken. Rakennuttajapäällikkö Jonni Laiton mukaan puhutaan kuitenkin Tennispalatsin museoremontin kanssa saman luokan summista.

Kaupungin taidemuseo haluaa tuplata kävijämääränsä

Nyt remontoitavia Helsingin kaupungin taidemuseon tiloja on pohdittu pitkään. Keväällä päätettiin luopua Kluuvin gallerian tiloista Kauppatorin äärellä ja Meilahden tilat tulivat kosteusongelmien takia tiensä päähän jo aiemmin.

Tennispalatsi ei kuitenkaan ollut yksiselitteinen valinta, sillä popcornin tuoksuiset tilat elokuvateatterin naapurissa ovat saaneet myös kritiikkiä. Taidemuseon johtaja on toista mieltä.

Helsingin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila.
Helsingin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila.Yle

- Tennispalatsissa on huikeat mahdollisuudet. Rakennuksessa käy vuosittain 1,5–2 miljoonaa henkilöä, ja jokainen on potentiaalinen taidemuseokävijä, sanoo museojohtaja Maija Tanninen-Mattila.

Taidemuseon johtaja haluaisi muutenkin, että museoon tulemisen kynnys madaltuisi. Tavoitteena on nimittäin, että kävijämäärä tuplaantuisi.

- Kiinnitämme huomiota siihen, että täällä on mukava rento olla ja tänne on helppo tulla.

Tennispalatsin pääty remontissa.
Tennispalatsissa sijaitseva Helsingin taidemuseo menee remonttiin vuodeksi.Yle

Pääkaupunki on syksyllä ilman merkittävää nykytaidemuseota

Remontit sulkevat Helsingin merkittävimmät nykytaidemuseot samaan aikaan. Kiasmassa toivottiin vielä viime syksynä, ettei remontti sulkisi koko museota, mutta toisin kävi.

- Se merkitsee tietysti sitä, että jouduimme siirtämään osan näyttelyistä myöhempään ajankohtaan ja menetämme tänä aikana ison määrän kävijöitä, valittelee Kiasman johtaja Pirkko Siitari.

- On valitettava sattuma, että vielä nämä molemmat museot ovat samaan aikaan kiinni. Mutta toivon mukaan ihmiset löytävät sitten tiensä gallerioihin ja muihin museoihin.

Yleiskuvaa Kiasman ylimmästä kerroksesta.
Kiasmasta uusitaan remontissa muun muassa pääaulan lasikate.Yle

Kiasman rakentaminen aloitettiin 1996, ja se avattiin yleisölle toukokuussa 1998. Remontti tulee tarpeeseen, sanoo museojohtaja Pirkko Siitari.

- Kiasma on myös merkittävä arkkitehtuurikohde, joten on tärkeää, että se pidetään hyvässä kunnossa. Ja museon on tarkoitus olla kyllä esillä eri tavoin, vaikka itse rakennus on kiinni.

Lue seuraavaksi