1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Näkökulma: Mitä, häh – Sote-Orposta on päästy eteenpäin!

Uusi esitys on edeltäjiään parempi ja antaa hyvän perustan kehittämiselle. Paljon on silti vielä tekemättä, kirjoittaa toimittaja Tiina Merikanto.

Kuva: Stina Tuominen / Yle Uutisgrafiikka

Kataisen hallitus yritti tehdä Sote-uudistusta kolme vuotta. Työtunteja, pullaa ja kahvia kului, mutta valmista ei tullut, sadoista lupauksista huolimatta.

Vihdoin maaliskuussa Sote-Orpon työryhmäraportin pohjalta laadittu esitys heitettiin romukoppaan. Hallitus ja oppositio päättivät viiden sote-alueeen mallista.

Nyt valmistelussa on astuttu iso askel eteenpäin, vaikka kuukauden myöhässä. Suurista päälinjoista on sovittu.

Tuottaja ja järjestäjä erotetaan toisistaan

Kuin yhdestä suusta monet asiantuntijat, Kuntaliitto, yksityiset palveluntuottajat, Elinkeinoelämän Valtuuskunta, Lääkäriliitto ym. ovat vaatineet, että järjestäjä ja tuottaja pitää erottaa toisistaan. Näin aiotaan tehdä.

Muutos entiseen on iso. Tulevaisuudessa Suomessa ei ole enää 320 sosiaali- ja terveyspalveluja järjestävää kuntaa. Ne joutuvat luovuttamaan järjestämisvastuun ja yli puolet budjetistaan sote-alueille. Palvelujen tuotannosta, siis siitä, että on lääkäreitä, hoitajia ja sosiaalityöntekijöitä, vastaavat kuntien muodostamat alueet.

Alueiden määrästä ei vielä ole päätöksiä. Suomen kokoiseen maahan riittäisi 10–15 tuotanto-aluetta, joissa kaikissa olisi oma 24/7 päivystävä sairaala. Tuolloin vähenevää resurssiamme eli arvokasta hoitohenkilökuntaa voitaisiin käyttää järkevästi, samoin uutta teknologiaa ja kalliita laitteita.

Tuotantoalueita syntyy todennäköisesti enemmän. Sekä valta- että aluepoliittisista syistä määrä kasvaa 25–30:een, toki niidenkin kanssa pärjätään. Tottahan puolueitten ja poliitikkojen pitää ennen vaaleja ja vaalien välilläkin ajaa oman vaalipiirinsä etua.

Vahva sote-alue?

Maaliskuussa puoluejohtajat puhuivat viidestä vahvasta alueellisesta järjestäjästä. Sellaisiako nyt saimme, vai tuliko sote-alueista uusi hallintoporras? Onko sote-alueilla nyt valtaa ohjata omana alueensa palvelun tuottajia?

Näyttää siltä, että valmistelun loppuvaiheessa rakennettu järjestämispäätös-periaate antaa sote-alueelle riitävät aseet tuotantoalueiden ohjaamiseen.

Yksityiset palveluntuottajat?

Erityisesti kokoomuksessa on kannettu huolta yksityisten palveluyrittäjien asemasta. Muuttuuko nyt mikään? Vai kilpailuttavatko tuotantoalueiden kuntayhtymät entiseen tapaan yksityisiä palveluntuottajia? Eivätköhän tuotantoalueet ulkoista esimerkiksi vanhusten hoivakoteja kuten ennenkin.

Mikä puolueista voitti?

Julkiset palveluntuottajat tulevat olemaan tässä sote-ratkaisussa merkittävässä roolissa. Demarit ja vasemmistoliitto keräsivät siis pisteet kotiin.

Sote-esitys muistuttaa myös monella tavalla keskustan maakunta-mallia, vaikka demarien ja kokoomuksen kuullen sitä ei ääneen saakaan sanoa. Pisteet siis keskustalle ja myös perussuomalaisille, joiden malli monella tavalla muistuttaa keskustan mallia.

Entäs ne kokoomuslaiset linjat, jotka uusi sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) sanoi vielä valitsemispäivänään varmistavansa? Räty sanoi myös, että kokoomukselle on tärkeää terveydenhuollon asiakkaiden valinnanvapaus.

Näin äkkiseltään en ymmärrä, miten sen enempää valinnanvapaus kuin yksityisten palvelutuottajien roolikaan tällä paperilla ratkaisevasti muuttuisi. Ehkäpä kokoomuksen merkittävät voitot löytyvät tulevina päivinä ja ainakin kokoomus on uuden ministerin mukaan hyvin sitoutunut sote-uudistuksen läpiviemiseen.

Jos saa taas lähettää terveisiä sinne sosiaali- ja terveysministeriöön ja ministeri Susanna Huoviselle, niin kiitos vaan. Ette sitten sössineet sitä!

Alkuperäisestä, erittäin epärealistisesta, aikataulusta myöhästyttiin kuukausi. Se oli varmaan meille palvelujen tarvitsijoille hyvä. Pari kuukautta on lyhyt – tekee edelleen mieli sanoa liian lyhyt – aika näin mittavan uudistuksen tekemiseen.

Vasta tulevat kuukaudet ja vuodet näyttävät, onko tämä sote-päivä syytä muistaa muunakin kuin hyvänä yrityksenä. Näitä "sote-päiviä" ja "Suomen pelastus" -esityksiä on ollut viime vuosina liian monta, jotta uskaltaisi varmasti sanoa, että tässä se nyt on.

Tämä esitys on kuitenkin parempi kuin mikään edeltäjänsä. Se antaa hyvän perustan nyt alkavalle kehittämiselle. Paljon on vielä tekemättä, mutta tämä uudistus voi aidosti parantaa potilaan ja asiakkaan asemaa ja lisätä järjestelmän vaikuttavuutta. Ennen pitkää se myös tulee säästämään rahaa. Perusratkaisun takana on myös valtaosa sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoista.

Jos saa taas lähettää terveisiä sinne sosiaali- ja terveysministeriöön ja ministeri Susanna Huoviselle (sd.), niin kiitos vaan. Ette sitten sössineet sitä! Huonomminkin olisi voinut mennä, ja ministeri Huovisen sanoin sote-uudistus on aivan aikataulussa. Onhan?